Taste Atlas, kullanıcıların verdiği oyları ve eleştirmen puanlarını göz önünde tutarak 2024'ün en iyi yemeklerini belirledi. Geçen sene zirveye oynayan bazı yemekler gerilerken, bazı yemeklerin sıralaması yükseldi. Listede 7 Türk yemeği bulunuyor ve iki yemek ilk onun içine girmeyi başardı. İşte, Taste Atlas'a göre 2024'ün en iyi yemekleri:
2024'ün en iyi yemeği seçilen lechona, Kolombiya mutfağıyla özdeşleşmiştir. Etin soğan, bezelye, pirinç ve taze otlarla harmanlanmasıyla hazırlanır. Genelde kutlama ve şenlikler için hazırlanır.
Geçtiğimiz sene en iyi yemekler listesinin 4. sırasında yer alan pizza napoletana, bu yıl ikinci sıraya yükselmeyi başardı. İtalyan mutfağıyla özdeşleşen napoletana, marinara, sarımsak ve kekik aromalı sosla kaplanır. Üzerine domates, mozzarella peyniri ve fesleğen yaprakları kullanılır.
2023 yılının birincisi olan picanha, 2024 yılında en iyi yemekler listesinin üçüncü sırasında yer alıyor. Breziyla mutfağıyla özdeşleşmesine rağmen ABD, İngiltere gibi dünyanın birçok yerinde popüler olan bu yemek, sığır etinden hazırlanır.
Cezayir mutfağıyla özdeşleşen rechta, erişte ve tavuk sosundan oluşan bir yemektir. Sosun içinde tavuk parçaları, soğan, sarımsak, nohut, patates ve kabak kullanılır. Özellikle Ramazan Bayramı, düğün ve gibi özel günlerde servis edilmesiyle bilinir.
Listenin 5. sırasında yer alan bu yemek, Tayland mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerden biridir. Panang köri ezmesi, hindistan cevizi sütü, limon yaprakları, balık sosu ve etten oluşur. Et olarak genellikle dana eti, tavuk eti veya ördek eti kullanılır.
Arjantin mutfağından dünyaya yayılan asado, Şili, Uruguay, Paraguay gibi Güney Amerika ülkelerinde oldukça popülerdir. Açık havada pişirilerek hazırlanan bu yemek, özellikle aile ve arkadaşlar arasında yapıldığı için kalabalık grupları bir araya getirir. Asado yapımında başta sığır eti olmak üzere çeşitli etler kullanılabilir.
2024'ün en iyi yemekleri listesinde 7. sırada Türk mutfağından çökertme kebabı yer alıyor. Bodrum mutfağıyla özdeşleşen bu kebap, etin kızartılması ve domates sosuyla zenginleştirilmesiyle hazırlanır. Üzerine kızarmış patates ve yoğurt sosu eklendikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Listenin 8. sırasında Endonezya mutfağından rawon yer alıyor. Yavaş yavaş pişirilmiş dana eti, limon yaprağı, zencefil ve acı biber karışımından oluşan bu çorba, Endonezya'nın siyah fındığı ile zenginleştirilir. Kraliyet ailesinin favorisi olan bu yemek, koyu renge ve hafif ekşi bir tada sahiptir.
Geçtiğimiz sene listenin yirminci sırasında yer alan cağ kebabı, bu sene 9. sırada yer alıyor. Erzurum ile özdeşleşen bu kebap, etin yatay bir şişe geçirilmesi ve odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Genellikle lavaşa sarılarak tüketiliyor.
Listenin onuncu sırasında et ve sebzelerle hazırlanan ve Etiyopya mutfağıyla özdeşleşen tibs yemeği bulunuyor. Sayısız çeşidi olan bu yemek isteğe göre acılı, acısız, az sebzeli, bol sebzeli olarak servis edilebiliyor. Özellikle özel etkinliklerde ve bayramlarda sunuluyor.
Listeye giren Türk yemekleri;