Kış hazırlıklarına başlayanların en çok tercih ettiği çorba türüdür tarhana. Kilolarca alınan biberler ve domatesler önce pişirilir, ardından hamur kıvamına getirilir ve kurumaya bırakılır. Tüm kış şifa niyetine içilen bu çorbanın hazırlığı sırasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Farkında olmadan yaptığınız hataların tarhananın lezzetini bozmasını istemiyorsanız, aşağıdaki önerilere kulak verin.
Öncelikle bu hatayı ne yazık ki sadece tarhanada değil, kışlık turşu yapımında da sık sık tekrarlıyoruz. Lezzetli bir tarhana için ilk kural, malzemelerin kaliteli olmasıdır. Bozulmaya yüz tutan veya yumuşayan domates ve biberleri tarhana yapımında kullanmayın. Aksi takdirde verdiğiniz emekler boşa gidecektir. Hem diri, hem de üzerinde hiç çürük olmayan malzemeler kullanın. Mümkünse tarhananın içerisinde ev yapımı yoğurt kullanın.
Sebzeleri haşlama esnasında tencereye çok fazla su koyuyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir. Çünkü sebzeler haşlandıkça yumuşar ve suyunu salar. Kendi suyunda daha lezzetli bir şekilde pişer. Eğer çok fazla su eklerseniz, pişirme işleminden sonra suyunu süzmeniz gerekir.
Sebzeleri haşladıktan sonra fazla suyunu mutlaka süzmeniz gerekiyor. Aksi takdirde tarhana yapımında kıvamı tutturmak için daha fazla un kullanmanız gerekir. Süzdüğünüz suyu kenarda muhafaza ederek çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Tarhana hamurunu hazırladıktan sonra, 5-7 gün arası bekletmeniz gerekiyor. Ancak ekşimsi tatları seviyorsanız, bekletme süresini kontrollü olacak şekilde uzatabilirsiniz. Bu aşamada olması gerekenden daha uzun süre bekletmenin hamurun bozulmasına sebep olabileceğini de unutmayın.
Tarhana hamurunu büyük bir kaba aldıktan sonra, her gün yoğurmanız gerektiğini unutmayın. Bekleme süresi boyunca mümkünse günde 2-3 kez yoğurun. Bu şekilde tarhana daha kıvamlı olacak ve daha iyi kabaracaktır.
Tarhana hamurunu hazırladıktan sonra doğrudan güneşte kurumaya bırakırsanız, içindeki yararlı vitaminlerin kaybolmasına neden olursunuz. Ayrıca doğrudan güneşte bekletilen tarhananın rengi de solmaya başlayacaktır. Bu yüzden yarı gölge alanlarda kurumaya bırakmanız daha doğru olur.
Tarhanayı kurumaya bıraktıktan sonra hiç kontrol etmiyor ve ters tarafını çevirmiyorsanız, üst tarafları kurumuş, alt tarafları ise yaş kalmış tarhanalar elde etmeniz kaçınılmazdır. Daha dengeli kurutma için, her gün ters yüz etmeyi unutmayın.
Mutfak robotu ve blenderlar sayesinde, tarhanayı elemek epey kolaylaştı. Ancak tarhanayı mutfak robotundan geçirip ufalttıktan sonra da, kevgirden geçirmeniz gerekiyor. Aradan kaçan büyük parçaları tekrar robottan çekerek ufaltabilirsiniz.
Tarhanayı ufalttıktan sonra kurutmaya devam etmek aslında çok önemli. Blenderden çekip hemen saklama aşamasına geçiyorsanız, tarhanalar kısa sürede küflenecektir. Bunun yerine her yerinin kuruduğundan emin olun. Bu aşamada yapılan diğer hata ise tarhanaları plastik poşetlerde saklamak. Ancak bu yöntem sağlık açısından doğru değil. Bunun yerine tarhanayı hava almayacak şekilde cam kavanozlarda muhafaza edebilir veya ağzını kapatabileceğiniz bez torbalarda saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;