Su kabağı, aslında bir sebzedir. Yemeği çok lezzetli olan bu sebzenin yetiştirilmesi, 1 yılı bulabilir. Boğumlu bir şekilde büyüyen su kabağı, hem sert yapısı, hem de şekli nedeniyle kurutulur ve dekoratif amaçlarla kullanılır. Sebze olmasına rağmen, süs eşyası olarak kullanılması daha yaygındır. Su kabağı toplandıktan sonra, içinin tuzlu su ile temizlenmesi gerekir. Su kabağının en yaygın kullanımları şu şekildedir;
Su kabağının yemek olarak pişirilmesi ve tüketilmesi, özellikle Şanlıurfa mutfağında yaygındır. Ancak farklı yörelerde de yemek yapımında kullanılır. Su kabağı yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz;
Malzemeler;
Yapılışı: Nohudu bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün haşlayın. Kuşbaşı eti düdüklü tencerede güzelce haşlayın. Su kabağını soyun ve ortasındaki çekirdekleri kısmı çıkarın. Ardından kabağı küp küp doğrayın. Domatesleri rendeleyin veya sıkın. Tencereye önce sıvı yağ ve haşlanmış eti ekleyerek kavurun. Ardından haşlanmış nohudu ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Üzerine doğranmış su kabağı, domates suyu, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Yumuşayana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin.
Şunlara da göz atın;