Su Kabağı Nasıl Pişirilir?

Su kabağı, genellikle dekoratif amaçlarla kullanılan bir sebzedir. Peki, su kabağı yemeği nasıl yapılır? İşte, su kabağını kullanma ve pişirme teknikleri:
Su Kabağı Nasıl Pişirilir?
11 Kasım 2024, 15:15

Su kabağı, aslında bir sebzedir. Yemeği çok lezzetli olan bu sebzenin yetiştirilmesi, 1 yılı bulabilir. Boğumlu bir şekilde büyüyen su kabağı, hem sert yapısı, hem de şekli nedeniyle kurutulur ve dekoratif amaçlarla kullanılır. Sebze olmasına rağmen, süs eşyası olarak kullanılması daha yaygındır. Su kabağı toplandıktan sonra, içinin tuzlu su ile temizlenmesi gerekir. Su kabağının en yaygın kullanımları şu şekildedir;

  1. Su kabağı, süsleme sanatında yaygın olarak kullanılır.
  2. İçi boşaltılıp kurutulduktan sonra ışıklandırılarak avize şeklinde kullanılır.
  3. Ortadan ikiye bölünerek işlendikten sonra saz olarak kullanılır.
  4. İçinin boşaltılması ve kurutulmasıyla su matarası olarak kullanılabilir. Sıcak ve soğuk tutma özelliği vardır.
  5. Eski dönemlerde un, şeker gibi ürünleri saklamak için kullanılırdı. 
  6. Şekerlik, vazo, tütsülük gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılır.
  7. Yemek olarak pişirilip tüketilebilir. 

kabak yemeği

Su Kabağı Nasıl Pişirilir?

Su kabağının yemek olarak pişirilmesi ve tüketilmesi, özellikle Şanlıurfa mutfağında yaygındır. Ancak farklı yörelerde de yemek yapımında kullanılır. Su kabağı yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz;

Malzemeler;

  1. 500 gr kuşbaşı et
  2. 1 adet su kabağı
  3. 1 kase haşlanmış nohut
  4. 2 kg domates
  5. Karabiber
  6. Tuz
  7. Sıvı yağ

Yapılışı: Nohudu bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün haşlayın. Kuşbaşı eti düdüklü tencerede güzelce haşlayın. Su kabağını soyun ve ortasındaki çekirdekleri kısmı çıkarın. Ardından kabağı küp küp doğrayın. Domatesleri rendeleyin veya sıkın. Tencereye önce sıvı yağ ve haşlanmış eti ekleyerek kavurun. Ardından haşlanmış nohudu ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Üzerine doğranmış su kabağı, domates suyu, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Yumuşayana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Su kabağı nasıl kurutulur?
  2. Siyah fasulye nasıl pişirilir?
  3. Firik nasıl pişirilir?
  4. Darı nasıl pişirilir?
  5. Yabani havuç nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo