Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan soya filizi, vegan ve vejetaryen menülerinin de vazgeçilmezidir. Soya filizi, soya fasulyesinin genç ve yeşil sürgünleri olarak bilinir. Tohumlar su altında bekletilir ve çimlendirilerek elde edilir. Çin ve Japon mutfağında yaygın olarak kullanılır. Moyashi olarak da bilinen soya filizi, içeriğinde lif ve vitaminler barındırır. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de tercih edilir.
Soya Filizi Nasıl Yetiştirilir?
Soya filizi satın aldıktan sonra evde yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bunun için;
- Öncelikle soya fasulyelerini güzelce yıkayın ve cam bir kavanoza aktarın.
- Üzerini suyla doldurun ve kapağını kapatarak 1 gece bekletin.
- Ertesi gün süzgecin üzerine kağıt havlu yayın ve fasulyeleri süzgecin üzerine alın.
- Fasulyelerin üzerine tekrar bir kağıt havlu örtün ve üzerine su sıkarak nemlendirin.
- 4-5 gün boyunca kağıt havluları yenileyin ve püskürtme şişesi yardımıyla üzerini nemli kalacak şekilde ıslatın.
- 5 günün sonunda fasulyeler filizlenmeye başlayacaktır.
Soya Filizi Nasıl Kullanılır?
- Soya filizini salatalara, sandviçlere ve dürümlere ekleyerek çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz.
- Yemeklerin üzerine süsleme yapmak için soya filizlerini kullanabilirsiniz.
- Soya filizini wok tavada pişirerek kırmızı ve beyaz ete ekleyebilirsiniz. Ayrıca sebze yemeklerine de çok yakıştığını söyleyebiliriz.
- Soya filizini noodle, makarna, omlet gibi tariflerde ve soslarda da kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Mikro filizler nasıl yetiştirilir?
- Soya sağlıklı mı?
- Soya ürünleri nelerdir?
- Soya unu nedir?
- Nohut ve soya fasulyesinin farkı nedir?