Sotelenmiş sebzelerinizin tadı yumuşaksa, baharat eklemek lezzeti artırabilir ve hatta tamamen değiştirebilir. Ancak çok fazla seçenek ve lezzet kombinasyonu olduğu için neyin neyle eşleştirileceğini bilmek zor olabilir. İlhama ihtiyacınız varsa bu listeye göz atın! Size farklı çeşni türlerinde yol göstereceğiz ve mümkün olan en iyi lezzeti elde edebilmeniz için bunları eklemek için uygun sırayı açıklayacağız. Deneyebileceğiniz bazı kazanan sebze baharat kombinasyonlarına da değineceğiz. Sizler için anlattık. İşte, sote sebzeler nasıl baharatlanır:
Sote yaparken kullandığınız yağ yemeğin lezzetini etkiler. Zeytinyağı, sote sebzeler için bir klasiktir ve ince bir ceviz aroması katar. Daha güçlü bir fındık aroması için, bunun yerine kızarmış susam tohumu yağını deneyin. Hafif, taze bir tat için avokado yağında sote etmeyi deneyin.
Aromatikler yemeklerinize lezzet derinliği katar. Aromatikleri zeytinyağında ısıtmak, önce karmaşık tatlarını ortaya çıkarır ve sebzeleri tencereye eklemeden önce yumuşamaları için zaman verir. Soteleme gerçekten hızlı bir pişirme tekniği olduğu için bu önemlidir! Aromatiklerin yumuşaması yalnızca birkaç dakika sürer, bu nedenle uzun süre beklemeniz gerekmez.
Soğan ve sarımsak tüm sebzeleri tamamlama eğilimindedir. Kereviz, pırasa, arpacık soğanı, yeşil soğan ve acı biber, deneyebileceğiniz diğer lezzetli aromatiklerdir. Her birinin benzersiz bir tadı vardır, bu yüzden denemekten korkmayın. Sarımsak ve biberiye, sote mantarlarla lezzetlidir.
Kuru otlar, sebzelerinize başka bir element ekler. Isı, kurutulmuş otların lezzetini ve kokusunu ortaya çıkarır, bu nedenle sebzeleri demleyebilmeleri için onları pişirirken eklemek en iyisidir. Yemeğin tadına baktıkça tadın ve genel lezzetten memnun kalana kadar gerektiği kadar ekleyin. Genel olarak, kuru otları sebzeler pişmeden 15 dakika önce tencereye ekleyin, böylece bitkisel tatların gelişmesi için zaman kalır. Fesleğen ve nane gibi narin otlar, kabak ve domatesle harika bir uyum sağlar. Kekik, biberiye ve adaçayı gibi doyurucu bitkiler, patates, şalgam veya havuç gibi kök sebzelerle iyi gider. İtalyan yemeklerini seviyorsan sebzelerinde fesleğen, mercanköşk, kekik, biberiye, adaçayı, tuzlu ve kekik karışımı kullan.
Taze otlar bulaşıklarınıza parlaklık katar. Kurutulmuş muadillerinin aksine, taze otların tadı hemen lezzetli ve canlıdır, bu nedenle sebzeler neredeyse bitene kadar onları tencereye eklemeyin. Taze otlar yumuşamaya başlar başlamaz tencereyi veya tavayı ocaktan alın; tamamen solmalarına izin vermeyin, aksi takdirde tatlarını kaybederler. Taze otları kullanmadan önce iyice duruladığınızdan emin olun. Kekik, biberiye ve adaçayı gibi güçlü otlar, yemeğin genel lezzetini kontrol etme eğilimindedir. Sebzeleri boğmamak için onları azar azar kullanın! Fesleğen, dereotu, mercanköşk, nane, tarhun ve kekik gibi aromalı bitkiler güzelce karışır ve boyut oluşturur. Fesleğen, kekik ve dereotu gibi bitkilerle domatesin lezzetini artırın. Brokoli, tarhun, kekik ve kekik ile güzel bir şekilde eşleşir.
Hint baharatları sebzelere tonlarca derinlik ve karmaşıklık katar. Sodyumu azaltmaya çalışıyorsanız, sotelenmiş sebzeleriniz muhtemelen biraz yumuşaktır. Canlı ve karmaşık Hint baharatları, sebzelerinize lezzet katmanın harika bir yoludur ve tuzu bile kaçırmazsınız! Aşağıdaki gibi baharatlarla deney yapın:
-Zerdeçal
-Kakule
-Zencefil
-Kimyon
-Köri tozu
Asidik narenciye suları sebzelerin lezzetini yükseltir ve dengeler. Neredeyse her sebzeye lezzetli, parlak bir tat katmak için pişirme işleminin sonunda taze limon, misket limonu veya portakalın yarısını yemeğinizin üzerine sıkın. 1 çorba kaşığı (15 ml) limon suyu, hemen hemen tüm sebzelerle ve çoğu bitki ve aromatikle harika bir şekilde eşleşir. Favorinizi bulana kadar farklı kombinasyonları deneyin.
Aşırıya kaçmamak için tuz eklemeden önce sebzeleri tadın. Tuz basit görünebilir, ancak lezzetleri büyük ölçüde zenginleştiren önemli bir çeşnidir! Bununla birlikte, aşırı tuzlama yapmak kolaydır ve insanlar ne kadar tuzun "doğru" miktar olduğu konusunda güçlü fikirlere sahip olma eğilimindedir. Sebzelerinizi önce soteleyin, sonra tadın; sebzelerin tadı biraz yumuşaksa, yemeği servis etmeden hemen önce üzerlerine az miktarda tuz serpin. Bazı durumlarda yemeğinizin hiç tuza ihtiyacı olmayabilir. Emin değilseniz, herkesin yemeğini ayrı ayrı tuzlamasına izin vermek daha iyidir.
Şunlara da göz atın;