Somon balığı, yağlı balık çeşitlerinden biridir. Omega 3 bakımından zengin olan bu balık, aynı zamanda harika bir protein kaynağıdır. Balıkçılarda taze olarak satışa sunulan somon balığı, büyük marketlerde dondurulmuş versiyonu ile karşımıza çıkar. Ancak siz tazesini almak ve kendiniz temizlemek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı detaylar var. Bu yazıda somon balığını nasıl temizleyeceğinizi ve fileto haline dönüştüreceğinizi sizlerle paylaşıyoruz.
Somon Balığı Nasıl Temizlenir?
Malzemeler;
- Somon balığı
- Keskin bıçak
- Kesme tahtası
- Balık pullarını temizlemek için bıçak
- Bir kase soğuk su
Temizleme adımları;
- Yıkama: Öncelikle aldığınız somon balığını soğuk suyun altında tutun ve tüm yüzeyini güzelce yıkayın.
- Pulları temizleme: Daha sonra keskin bir bıçak yardımıyla balığın pullarını yukarıdan aşağı doğru kazıyın. Balığın üzerinde hiç pul kalmayana kadar bu işlemi tekrarlayın. Pulları akıtmak için, balığı suyun altında tutabilirsiniz.
- Kuyruk: Balığın pullarını temizledikten sonra, kafasını ve kuyruğunu dikkatlice kesin. Bu kısımları çöpe atabilirsiniz.
- İç organlar: Keskin bıçak yardımıyla balığın karnını dikkatlice yatay bir şekilde kesin ve açın. Daha sonra balığın iç organlarını çıkarın. İşlem sırasında eldiven takmaya özen gösterin.
- Omurga: Keskin bıçak kullanarak balığın omurgasını ikiye bölün. Omurga ve kemikleri çöpe atabilirsiniz.
- Fileto: Balığın filetolarını omurga ve kaburgadan ayırın. Ardından balığı ters çevirip aynı işlemi diğer taraf için de uygulayın. Filetoda kalan zarları ve kılçıkları daha küçük bir bıçakla temizleyin. Daha sonra filetoları soğuk suyla yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın.
Somon balığını temizledikten sonra, balık sosları ile marine edebilir, filetoları tavada, ızgarada veya fırında pişirebilirsiniz.
Somon Balığı Temizlemenin Püf Noktaları
- Filetoyu çıkarırken mutlaka keskin bir bıçak kullanın. Öncesinde bıçağınızı bileyebilirsiniz.
- İşlem sırasında eldiven kullanın. Balığını keserken, kendinizi kesmemeye dikkat edin. Hızlı hareket etmeyin.
- Balık pullarını temizlerken, yanınızda bir kase soğuk su bulundurun. Pulları bu sayede daha kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.
- Balığın iç organlarını dikkatli bir şekilde çıkarın. Özellikle safra kesesini çok sıkmamaya ve patlamamaya çalışın.
- Filetoyu ayırırken kemikleri ve omurgayı kesmeyin. Bu sayede balık dağılmadan temizleyebilirsiniz.
- Filetodaki kılçıkları ve zarları, steril bir mutfak cımbızıyla çıkarabilirsiniz.
- Somon filetoları temizledikten sonra hemen pişirmeyin. 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Lezzetini artırmak için marine sosunda da bekletebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Somon tarifleri
- Somon nasıl pişirilir?
- Dondurulmuş somon nasıl pişirilir?
- Levrek nasıl temizlenir?
- Palamut nasıl temizlenir?