Çocukken birçok insana söylenenin aksine ıslak saçlar soğuk algınlığına neden olamaz. Şapka veya kulaklık olmadan soğuk havaya da adım atılamaz. Soğuk algınlığına 200'den fazla virüs neden olabilir. Grip ile benzer belirtiler gösteren soğuk algınlığı, özellikle kış döneminde yaygın olarak görülür. Ancak bazı risk faktörleri, soğuk algınlığı virüsüne yakalanma riskinizi artırır. Bazı risk faktörlerini kontrol etmek zor olsa da, bazıları yönetilebilir. Soğuk algınlığına yakalanma ve bunu başkalarına geçirme şansınızı azaltmak için, risk faktörlerine dikkat etmeniz gerekir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, soğuk algınlığı için en yaygın risk faktörlerini yakından inceleyelim.
Soğuk algınlığı virüsü sonbahar ve kış gibi soğuk havaların yaşandığı aylarda ve yağışlı mevsimlerde daha sık görülür. Bu mevsimlerde kapalı mekanlarda çok fazla zaman geçirme olasılığınız daha yüksektir. Bu sizi diğer insanlarla daha yakın hale getirerek soğuk algınlığı virüsünü kapma ve başkalarına geçirme riskinizi artırır. Bazı iklimler ve mevsim koşulları da soğuk algınlığı semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Örneğin kuru hava burnunuzun ve boğazınızın mukozalarını kurutabilir. Bu, burun tıkanıklığını ve boğaz ağrısını şiddetlendirebilir. Evinizin veya ofisinizin havasına nem eklemek için nemlendirici kullanın. Hastalanma riskini düşürmek için, ellerinizi düzenli olarak yıkayın. Öksürük, hapşırık gibi durumlarda ağzınızı kapatın. Dışarıdan eve geldiğinizde ılık bir duş alın.
6 yaşın altındaki çocukların soğuk algınlığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni bağışıklık sistemlerinin henüz olgunlaşmamış veya birçok virüse karşı direnç geliştirmemiş olmasıdır. Küçük çocuklar virüs taşıyabilecek diğer çocuklarla yakın temas kurma eğilimindedir. Ayrıca ellerini düzenli olarak yıkama veya öksürürken veya hapşırırken ağızlarını ve burunlarını kapatma olasılıkları da azalıyor. Sonuç olarak soğuk algınlığı virüsleri küçük çocuklar arasında daha kolay yayılma eğilimindedir. Bu riski azaltmak için, düzenli olarak ellerini yıkamasını, yiyecek ve içecekleri başkalarıyla paylaşmamasını ve öksürük esnasında ağız ve burunlarını kapatmalarını söyleyebilirsiniz.
Uyku eksikliği, vücudunuzun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkileyebilir. Yetersiz uyku, soğuk algınlığının yanı sıra diğer hastalıklara yakalanma olasılığınızı artırır. Bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak için her gün yeterince uyumaya çalışın. Yetişkinler günde 7-8 saat, gençler 9-10 saat ve okul çağındaki çocuklar 10 saat veya daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilir. Uyku eksikliğini gidermek için, düzenli bir uyku programı oluşturun. Yatmadan önce kendinizi rahatlatın. Yatak odasını serin ve karanlık tutun. Yatmadan önce alkol, kafein ve mavi ışıktan kaçının.
Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılara göre psikolojik stres de soğuk algınlığına yakalanma riskinizi artırıyor gibi görünüyor. Stres hormonu kortizolün çalışma şeklini etkilediğini öne sürüyorlar. Hormon vücudunuzdaki iltihabı düzenler. Stres altında olduğunuzda kortizol, vücudunuzun soğuk algınlığı virüsüne karşı verdiği inflamatuar tepkiyi yumuşatmada daha az etkili olabilir. Stresi azaltmak için, strese neden olan durumları belirleyin ve bunlardan kaçının. Nefes egzersizi, yoga veya meditasyona yönelin. Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirin. İhtiyaç duyduğunuzda psikolojik destek alın.
Sigara içmek bağışıklık sisteminizi bozar. Bu, soğuk algınlığına ve diğer virüslere yakalanma riskinizi artırır. Tütün dumanını solumak aynı zamanda sizi boğaz astarınızı tahriş edebilecek toksik kimyasallara da maruz bırakır. Sigara içiyorsanız soğuk algınlığının belirtileri daha da kötüleşebilir. Pasif sigara dumanını solumak aynı zamanda soğuk algınlığı semptomları geliştirme riskinizi de artırır. İnsanların sigara içtiği evlerde yaşayan çocukların ve diğer kişilerin bronşit ve zatürre gibi ciddi solunum rahatsızlıklarına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Sigara içiyorsanız, bırakmak için gerekli adımları atın. Sigarayı bırakma araçları ve programları hakkında doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;