Sirke Gerçekten Temizlikte İşe Yarıyor Mu?

Muhtemelen pek çok farklı kaynakta sirkenin temizlik için çok faydalı olduğunu görmüşsünüzdür. Peki, bu gerçekten doğru mu? BBC'den Katarina Zimmer bu sorunun yanıtını araştırdı.
Sirke Gerçekten Temizlikte İşe Yarıyor Mu?
26 Nisan 2025, 23:28

Doğal asidik yapısı sayesinde sirke; bakterileri öldürür, kötü kokuları giderir ve yüzeyleri parlatır. Kimyasal içermeyen bu basit çözüm, hem evinizi hem de doğayı korur. Yanıtı en merak edilen sorulardan bir tanesi olan sirke gerçekten temizlikte işe yarıyor mu? İşte o araştırmanın sonucu…

sirke

Katarina Zimmer, BBC'de yazdığı makale için sirkeyi bir temizlik ürünü olarak test etmiş ve "Üç uzmanla görüştükten sonra, bu iddiaların bazılarının doğru olduğunu, ancak sirkenin faydalarının büyük ölçüde nasıl kullanıldığına ve kurtulmaya çalıştığınız kir türüne bağlı olduğunu öğrendim" diyor.

Pennsylvania'daki Pittsburgh Üniversitesi'nde kimya mühendisi ve emekli profesör olan Eric Beckman, sirkenin ana bileşeni olan asetik asidin en iyi temizlik kullanımının kireç çözücü olduğunu söylemiş. Beckman, "Kireç sirke gibi asidik sıvılarda daha kolay çözünen belirli iyonlardan oluşur" diyor. Almanya'daki Rhine-Waal Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden mikrobiyolog Dirk Bockmühl ise daha etkili bir kireç çözücü olduğunu söylemiş ve sitrik asit içeren limon suyunu kullanmayı tercih ediyor. Ancak makaleye göre sirke her şeyde işe yaramaz. Beckman, sabunun bulaşıklardaki yağlı tabakaları çıkarmada daha iyi bir iş çıkardığını, karbonatın ise pişirme sırasında yüzeylere yapışan işlenmiş yağlara karşı etkili olduğunu söylüyor.

sirke

Makalede sirkenin her yüzeyde etkili olmadığı ve bazı durumlarda zarar verebileceği de belirtiliyor. Örneğin, mermer veya granit gibi asidik maddelere duyarlı yüzeylerde kullanımı önerilmiyor. Beckman, sirkeyi karbonatla karıştırma önerilerine de tepkili. Karışımın kimyasal olarak oldukça işe yaramaz olduğunu söylüyor ve "İkisini de kullanıyorum ama birlikte değil" diyor.

sirke

Zimmer'ın makalesine göre sirke sıklıkla güçlü bir antimikrobiyal olarak lanse edilmesine rağmen gerçek tam da böyle değil. Makaede sirkenin bazı bakterilere karşı etkili olsa da, tüm patojenleri öldürmede yeterli olmayabileceği vurgulanıyor. Bu nedenle, özellikle hijyenin kritik olduğu alanlarda (örneğin, mutfak tezgahları veya banyo yüzeyleri) sirkenin tek başına yeterli olmayabileceği belirtiliyor.

Makaleye göre sirke çevre dostu ve doğal bir temizlik seçeneği olabilir, ancak kullanım alanlarına dikkat etmek ve gerektiğinde diğer temizlik yöntemleriyle desteklemek önemlidir.

sirkeyle temizlik

HARVARD YORUMU

Harvard Üniversitesi'nin internet sitesinde yer alan bir makalede ise şu yorum yapılmış: Pişirmeden sonra, sirkenin (özellikle beyaz sirkenin) en popüler bir sonraki kullanımı temizliktir. Sirkedeki %5 asetik asit bazı ev patojenlerini öldürmeye yetecek kadar güçlü olsa da, hepsini öldürmez (örneğin salmonella) ve ticari dezenfektanların yerine kullanılması önerilmez. Bununla birlikte, damıtılmış beyaz sirke, belirli ev işleri için yararlı olabilecek ucuz, toksik olmayan "yeşil" bir üründür. Lavabolar, giderler ve duş kabinleri gibi yerlerdeki mineral birikintilerini ve sabun köpüğünü temizlemede özellikle iyi sonuç veriyor gibi görünüyor.

Kaynak: Harvard Üniversitesi

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo