Sinir otu, hemen hemen her yerde yetişen genellikle bahçelerde zararsız bir ot olarak görülür. Bu ot yenilebilir, aynı zamanda sağlık yararları için tıpta yüzyıllardır kullanılır. Sinir otu, iltihabı azaltabilecek, sindirimi iyileştirebilecek ve yara iyileşmesini hızlandırabilecek bitki bileşikleri içerir.
Düşük düzeyde iltihaplanma, vücudunuzun yaralanmaya karşı sağlıklı tepkisinin bir parçası olsa da, kronik iltihaplanma çeşitli hastalıklara yol açabilir. Araştırmalar, sinir otunun iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bazı araştırmalar, sinir otunun iltihabı azaltarak, mikrobiyal büyümeyi engelleyerek ve ağrıyı hafifleterek yara iyileşmesini destekleyebileceğini gösterir.
Sinir otunun tohumları ve yaprakları çeşitli bileşiklerin belirli sindirim sorunlarını hafiflettiği gösterilmiştir. Özellikle tohumlar, sindirim sisteminizden geçerken suyu emdiği için genellikle doğal bir müshil olarak kullanılan bir lif türü olan psyllium içerir.
Tüketildiğinde zayıflatma etkisi olmasa da, ödem attırıcı özelliği ile zayıflamaya destek olur.
Sağlıklı yetişkinlerin çoğu, sinir otunun yapraklarını çiğ veya pişmiş olarak güvenle yiyebilir. Bununla birlikte, mide bulantısı, kusma, ishal, şişkinlik ve cilt reaksiyonları gibi hafif semptomlara neden olabilir. Yüksek dozlar, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi de dahil olmak üzere daha ciddi yan etkileri tetikleyebilir. Bu sebeple tüketmeden önce doktorunuza danışmanız daha iyi olur. Düşük bir dozla başladığınızdan emin olun, alımınızı yavaşça artırın ve olası yan etkileri en aza indirmek için yalnızca belirtildiği şekilde kullanın. Alerjik bir reaksiyon yaşarsanız, hemen kullanmayı bırakın ve sağlık uzmanınızla konuşun.
Sinir otunun çayını tüketebilirsiniz. Çayı için kaynatmak yerine demleme yöntemini kullanabilirsiniz. İnce kıyılan otlar sıcak su içerisinde bekletilerek demlenebilir.