Simidin Türk mutfağındaki yeri çok ayrıdır. Sabah kahvaltıda, vapurda, çay ya da ayran yanında sıklıkla sade olarak ya da sandviç olarak tükettiğimiz bir tür ekmektir. Susamlı, çıtır dış yapısı ile satın alırken bazen gereğinden fazla satın alabilirsiniz. Sabaha sıcak çıtır bir simitle başlamanın keyfi hiçbir şeyde yoktur. Bu sebeple fazla aldığınız simitleri saklamanın iki farklı yolu vardır. İşte, iki farklı simit saklama yöntemi:
Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?
- 2-7 gün içinde yemeyi düşünmediğiniz simitleri bir kenara koyun. Simitleri iki gruba ayırın. 1 grup, önümüzdeki birkaç gün içinde bitirebileceğinizi bildiğiniz simitleri içermelidir. Diğer gruptakilerden daha uzun süre saklamak istediğiniz simitleri koyun. Bu ikinci gruba ayırdığınız simitleri dondurucuya kaldırın.
- Taze simit, yaklaşık bir haftaya kadar kilerde güvenle saklanabilir. Ancak, 2 ila 3 gün sonra biraz bayatlamaya başlayacaklar. En iyi seçeneğiniz, 2 günlük bir zaman diliminde yiyebileceğinizden emin olmadığınız simitleri dondurmaktır.
- Taze pişmiş simitleri taze tutmak için bir kese kağıdına koyun. Ardından, bu kağıt torbayı yeniden kapatılabilir bir plastik torbaya koyun. Bu kombinasyon, önümüzdeki birkaç gün için pişmiş simitlerin lezzetli kalmasını sağlamanın en iyi yoludur. Nemi dışarıda tutmak için kapatmadan önce plastik torbanın içindeki havayı bastırın.
- Simidi tekrar yemek istediğiniz zaman fırını 180 derecede ısıtın. Kızartmadan önce ekmeğin yüzeyine biraz su serpin. Ardından, simidinizi doğrudan önceden ısıtılmış fırınınızın orta rafına yerleştirin. Beğeninize göre kızarmış olup olmadığını görmek için 5 dakika sonra simit kontrol edin. Biraz daha çıtır olmasını tercih ederseniz, fırında 5 dakika (hatta daha fazla) daha bekletin.
- Su, simidinizi ısıtılmış fırına çarptığında diriltecek ve en sevdiğiniz pişmiş ürünü sert ve bayat yerine güzel ve taze yapacaktır.
Dondurucuda Simit Nasıl Saklanır?
- Simitlerinizi dondurmadan önce dilimleyin. Dondurulmuş simitleri yemenin en kolay yolu onları ekmek kızartma makinesinde ısıtmak olduğu için porsiyonlar halinde dondurmak en iyi yöntemdir.
- Dilimlenen simitleri kendi içerisinde yağlı kağıtlara yerleştirerek sarın.
- Simitleri tekrar kapatılabilir bir dondurucu poşette toplayın. Dondurucunuzu düzenli tutmak için simitleri bir torbaya koymak en iyisidir. Bu, her yerde rastgele simit depolamanızı önleyecektir!
- Her bir simiti tek tek sarma zahmetine katlanmak istemiyorsanız, onları tekrar kapatılabilen ambalajsız olarak yerleştirebilirsiniz.
- Simitleri satın aldıktan veya yaptıktan hemen sonra dondurun. Böylece tekrar yemeye hazır olduğunuzda simitleriniz, aldığınız günkü kadar taze olacak!
- Bu şekilde dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Ekmek nasıl saklanır?
- Neden ekşi mayalı ekmek yemeliyiz?
- Bayat ekmek nasıl yumuşatılır?
- Simit yanına ne gider?