Şeftali içinde bulundurduğu vitamin, lif ve minerallerle oldukça yararlı bir meyve... Şeftali tek olarak tüketilebildiği gibi yemek, tatlı ve içeçekler ile birlikte de tüketilebilir. Peki, şeftali kabuğuyla mı yenilmeli kabuksuz mu? Bu sorunun yanıtına birlikte bakalım...
Şeftali kabuğunun yararı var mı? Bu makalede bu soruya bakıyoruz. Genel kabule göre şeftalinin kabuğu toksik değildir ve yenmesi güvenlidir. Peki, şeftali kabuğunun faydaları neler? İşte yanıtı:
ŞEFTALİ KABUĞUNUN FAYDALARI
- Şeftali içindeki yararlı bileşenlerin yanı sıra antioksidan özelliği ile de insan sağlığına faydalı. Şeftali kabuğu ise büyük boy bir şeftalide bulunan yaklaşık 3 gram lifin çoğunu barındırıyor. Bu açıdan şeftaliyi kabuğuyla yerseniz life ulaşmak için daha yararlı olacaktır. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini destekler. Yani şeftaliyi kabuğuyla yerseniz soyulmuş şeftaliden daha fazla yarar sağlayabilirsiniz.
- Şeftali kabuğu antioksidan bileşik içerir.
- Bazı araştırmalara göre şeftali kabuğu böbrekler, karaciğerde ve beyin için yararlı.
- Şeftali kabuğunun iltihaplanmaya karşı da yararlı olduğuna inanılıyor.
ŞEFTALİ KABUĞUNUN OLASI DEZAVANTAJLARI
- Eğer şeftaliyi güvenilir bir yerden almıyorsanız, eğer üretiminde kullanılmışsa çeşitli kimyasallara maruz kalma riski ihtimal dahilinde. Eğer böyle bir endiniz varsa şeftalileri tüketmeden önce suyla iyi bir şekilde yıkayın
- Şeftali kabuğunun olası bir diğer olumsuz etkisi ise bağırsak ve sindirim sorunları olanlar için rahatsızlık verebilme özelliği. Bu nedenle pek çok diyette meyvelerin soyulmuş olarak tüketilmesi; hatta çiğ olarak tüketilmemesi istenir.
- Tatlılar, dondurmalar için de şeftalileri soymak daha iyi lezzet ve görünüm için faydalı olacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Şeftali ve nektarin aynı mı?
- Şeftalinin faydaları nelerdir?
- Ahududu ve böğürtlen arasındaki farklar nelerdir?
- Böğürtlenin faydaları nelerdir?
- Ananas suyu ne işe yarar?
- Şeftali diyeti nasıl yapılır?