Sedir Balı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Sedir balı, sedir ağacından elde edilen bir bal çeşididir. Peki, sedir balı nerede bulunur, özellikleri nelerdir? İşte, yumuşak bir tada sahip olan sedir balının özellikleri ve kullanımı:
Sedir Balı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
18 Temmuz 2024, 15:12

Sedir balı, 2000 yıl boyunca yaşayabilen sedir ağacından elde edilen özel bir bal türüdür. Hem arıların, hem de basra böceğinin ortak ürünü olduğu için diğer ballardan ayrılır. Ağacın üzerinde yaşayan böcekler, bitkinin özsuyu ile beslenerek ballı maddeyi salgılar. Arılar ise bu maddeyi toplayarak enzimlere dönüştürür ve bala dönüştürür. Toroslarda elde edilen sedir balı, nadir bulunan bir çeşittir. 

Sedir Balının Özellikleri Nelerdir?

  1. Akdeniz bölgesinde üretilir. Yüksek rakımlı dağ ve yaylalarda bulunur.
  2. Nadir bulunduğu için değerli bal çeşitlerinden biridir.
  3. Çiçek balının tadını taşımaz.
  4. En çok kahvaltılarda tercih edilir.
  5. Bazı dönemlerde kristalleşebilir. 
  6. Yumuşak, baharatımsı bir tada sahiptir.
  7. Rengi diğer ballara kıyasla daha koyu olabilir. 

bal

Sedir Balı Nasıl Tüketilir?

Sedir balı, en çok kahvaltı sofralarında tüketilir. Yumuşak tada sahip olduğu için, ölçülü bir şekilde tek başına tüketilebilir. Aynı zamanda kek, kurabiye gibi tatlı tariflerde doğal bir tatlandırıcı olarak da kullanılır. Ancak hiçbir zaman aşırı miktarda tüketilmemelidir. 

Sedir Balı Nasıl Saklanır?

Sedir balı, kapalı ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Hava sıcaklığının 22 derece üzerine çıkması, balın yapısının bozulmasına yol açabilir. Güneş ışığından tamamen uzak tutmak gerekir. Isıdan korumak için fırın, ocak gibi eşyalardan uzak bir alana yerleştirilmelidir. İçine su veya başka bir sıvı karıştırılmamalıdır. Nemsiz, serin bölgelerde uzun süre muhafaza edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ballı tarifler
  2. Bal nasıl saklanır?
  3. Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar
  4. Gerçek bal nasıl anlaşılır?
  5. Bal neden şekerlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo