Bir aylık oruç dönemi bayramla birlikte son buluyor. Bayramda yapılan bazı beslenme hataları, oruç döneminde uzun süreli açlık ve susuzluktan dolayı yavaşlayan metabolizmayı daha çok yoruyor. Bu durum hızlı kilo alımına ek olarak çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bayramda sık yapılan hataların farkında olup önlem almak bu tür sorunların gelişmesini engelliyor. Bayramla birlikte eski beslenme düzenine geri dönerken bu hatalardan uzak durmak; metabolizmanın hızlanmasını, mide sorunlarının önlenmesini, kilo yönetiminin kolaylaşmasını sağlıyor:
Bayram kahvaltısında, ziyaretlerde ikramların yanında, akşam sohbetlerinde içilen çay, susuzluk hissini baskılar. Aslında çay, kahve gibi içecekler vücuttan su attığından dolayı, suya olan ihtiyacı artırır. Bayramda çay tüketimi abartılmamalı, su miktarı ise artırılmalıdır. Vücut ağırlığı başına 35 ml olan su ihtiyacı, çay ve kahve tüketildiğinde daha çok artar.
Bayramlarda sık yapılan bir hata ikramların yanında kola gibi şeker oranı yüksek içecekleri tüketmektir. Bu tür içeceklerden gelen kalori göz ardı edilse de, yüksek miktarda basit şeker içerdiğinden dolayı özellikle bel çevresinden yağlanmaya yol açar.
Ramazanda kahvaltıya duyulan özlem bayramın ilk günüyle birlikte son bulur. Poğaça, börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerin olduğu büyük sofralar kurulur. Bu durum daha günün ilk saatlerinde çok yüksek oranda kalori alınmasına yol açar. Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir, tam tahıllar gibi uzun süre tok tutan besinlere yer verilmeli, taze mevsim yeşillikleri tüketilmelidir.
Bayramda ikram edilen baklava gibi tatlıların glisemik indeksi çok yüksektir, yani kan şekerini çok hızlı yükseltirler. Bu durum kan şekerinde ani düşüşlere yol açarak çabuk acıkmanıza yol açar.. Bayramın ilk günü elbette tatlı ve sarma tüketilebilir, ancak porsiyona dikkat etmek gerekir. Önemli olan bayramda 3 gün boyunca bu ikramları devam ettirmemektir.
Bayramda genellikle düzenli öğünler yerine sarma, baklava ve çikolata gibi yiyeceklerle açlık yatıştırılır. Bu şekilde daha sık acıkılır ve daha fazla kalori tüketilir. Bayramda da sabah, öğle ve akşam öğünleri atlanmamalı; öğünlerde mutlaka salataya ve yoğurt, yağsız et, kurubaklagil gibi protein kaynaklarına yer verilmelidir.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;