Sarımsak sadece yemeklere lezzet katmak için değil sağlık yönünden yararları nedeniyle de uzun yıllardır alternatif tıpta kullanılan bir besindir. Sarımsak gerçekten de sağlık yönünden çok sayıda yararla gelir. Örneğin çiğ sarımsak, öksürük ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarına karşı destek olabilir. Kalp sağlığına iyi gelebilir, beyin işleyişine destek sağlayabilir. Sindirim sorunlarına karşı da sarımsaktan yararlanılabilir. Sarımsak bu ve benzeri çok sayıda faydasının yanında nefeste bıraktığı koku ile de bilinir. Peki, ağızda sarımsak kokusu nasıl geçer? İşte sarımsak kokusunu gideren, bilimin desteklediği 5 çiğ besin...
Öncelikle sarımsak neden nefeste koku bırakır? Araştırmalar sarımsak kokusunun sebebinin bazı kimyasal bileşikler olduğunu gösteriyor. Sarımsak kesildiğinde ya da ezildiğinde sarımsakta bulunan allisin bileşiği serbest kalır. Allisin bileşiği de daha sonra diğer dört kokulu bileşiğe (kükürt içeren organik bileşikler) ayrılır. Bunların en etkilisi ise vücudunuzda uzun süre kalabilen alil metil sülfürdür. Sadece nefesteki kokuya değil aynı zamanda kan dolaşımınıza sızarken ter ve idrara da karışır. İşte bu bileşikler sarımsak yedikten sonra nefeste oluşan kötü kokunun sebebidir.
Araştırmalar bazı besinlerin organosülfür bileşiklerinin parçalanmasını kolaylaştırdığı için koku giderici etkiye sahip olduğunu söylüyor.
Elma Önerisi
Bu konuda Daily Mail'e konuşan Dr. Megan Rossi elma yemenin sarımsağın neden olduğu ağız kokusundan kurtulmanın en etkili yolu olduğunu söylüyor. Ona göre elma yemek kokuyu kaynağında durdurduğu için naneli sakızdan daha etkili. Megan "Sarımsak sindiriminiz boyunca hareket ederken, sarımsağın yan ürünleri kan dolaşımına emilir ve akciğerlere taşınır. Bu sakızın tamamen kurtulamayacağı bir 'tekrar performansı' verir" diyor. Onun diğer önerileri arasında nane, maydonoz, ıspanak ve marul da var. Megan, elmaların, sarımsaktaki kükürt bileşikleri ile etkileşime girdiği gösterilen, nefesin kokusunu gideren ve sarımsak kokusunu ortadan kaldıran bitki kimyasalları içerdiğini söylüyor.
Dr. Megan, nane, maydanoz, marul ve ıspanağın da bağırsak mikroplarını desteklerken nefesteki kokuyu gidermeye yardımcı besinler olduğunu sözlerine ekliyor.
Dr. Megan'a göre sarımsak kokusunu gideren 5 çiğ besin ve Medical News Today'ın 7 önerisi şöyle:
Bir araştırmaya göre sarımsak kokusunu süt içerek kontrol altına alabilirsiniz. Journal of Food Science'da yayınlanan araştırma, sütün sarımsağın kokulu bileşiklerinin konsantrasyonlarını önemli ölçüde azalttığını söylüyor.
Yemeklerden sonra su içmek sarımsak veya soğan kalıntılarını dilden veya dişlerin arasından temizleyebilir. Ayrıca tükürük üretimini uyararak koku üreten bakterilerin bir kısmının ağızdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Ağız kokusuna neden olan bakteriler genellikle dişlerin üzerindeki ve diş eti çizgisinin altındaki plakta bulunur. Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağızdaki bakteri sayısını önemli ölçüde azaltabilir.
Nane içeren bir gargara gibi güçlü kokulu bir gargara, nefesteki sarımsak veya soğan kokusunu örtebilir.
Yemekten sonra maydanoz çiğnemek, sarımsak veya soğan nefesi için eski bir çözümdür. Bu bitki damağı temizler ve hoş olmayan kokuları maskeler. Nane yapraklarının da sarımsak nefesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor.
Yemekten sonra yeşil çay yudumlamak güçlü kokuları örtmeye yardımcı olabilir. Bir çalışma, yeşil çayın ağız kokusunu nane şekeri, sakız veya maydanoz yağı içeren bir üründen daha etkili bir şekilde ortadan kaldırdığını öne sürmüştür.
Nane aromalı sakızlar hareket halindeyken hoş olmayan kokuları maskeleyebilir. Ayrıca tükürük üretimini uyararak bakteri ve yiyecek parçacıklarının temizlenmesine yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın;