Süsengiller familyasına ait bir bitki olan safran, yemeklerde sık sık kullanılan bir baharat çeşididir. Anavatanı Güneybatı Asya olan safran, ülkemizde en çok Safranbolu'da yetiştirilir. Genellikle tat verici ve renklendirici olarak kullanılır. Birçok rahatsızlığa iyi gelen bu bitki, gıda boyası olarak da mutfaklarda yerini alır. Peki, safran ne işe yarar? İşte, safranın faydaları ve kullanımı:
Safran, aktarlarda ve marketlerde genellikle toz halinde satılır. Safran baharatı pilav, tavuk ve çorba gibi yemeklerin içerisine eklenerek kullanılır. Aynı zamanda çay yapımında da kullanılır. Özellikle ülser ve sindirim sorunları için safran çayı tüketilebilir.
Öncelikle 2 fincan su kaynatın. Fincanın içerisine 5-6 adet safran koyun. Kaynar suyu safranın üzerine dökün 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Demleme işleminden sonra safran çayını tarçın ve şekerle tatlandırabilirsiniz.
Safran çayı, güçlü etkileri olan bir çaydır. Bu yüzden günlük tüketimi 1 fincanı geçmemelidir. Ayrıca haftada en fazla 4 kez içilmesi önerilir. Kalan günlerde mutlaka ara verin ve vücudunuzu dinlendirin.
Her besinde olduğu gibi safranın aşırı tüketilmesi de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı safran tüketimi zehirleyici hatta öldürücü etkilere neden olabilir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hassas bünyeye sahip olanlar, böbrek hastaları, hamileler ve emziren anneler safran tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;