Çiğ gıda diyetini benimsemiş kişiler, çiğ gıda yemenin kilo kaybı ve daha iyi genel sağlık da dahil olmak üzere birçok faydası olduğuna inanır. Ancak sağlık uzmanları bunun olumsuz sağlık sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor. Çiğ gıda diyeti 1800'lerden beri var ancak son yıllarda popülaritesi arttı. Bu yazıda, çiğ gıda diyetinin iyi ve kötü yanlarını ve nasıl çalıştığını gözden geçirmektedir.
Genellikle çiğ gıdacılık veya çiğ veganlık olarak adlandırılan çiğ gıda diyeti, çoğunlukla veya tamamen çiğ ve işlenmemiş gıdalardan oluşur.
Bir gıda, hiç 40–48°C'nin üzerine ısıtılmamışsa çiğ kabul edilir. Ayrıca herhangi bir şekilde rafine edilmemeli, pastörize edilmemeli, pestisitlerle işlenmemeli veya başka bir şekilde işlenmemelidir.
Bunun yerine diyet, meyve suyu sıkma, karıştırma, kurutma, ıslatma ve filizlendirme gibi çeşitli alternatif hazırlama yöntemlerine izin verir.
Veganizme benzer şekilde, çiğ gıda diyeti genellikle bitki temellidir ve çoğunlukla meyve, sebze, kabuklu yemişler ve tohumlardan oluşur.
Çiğ gıda diyetlerinin çoğu tamamen bitki bazlı olsa da, bazı insanlar çiğ yumurta ve süt ürünleri de tüketir. Daha az yaygın olarak, çiğ balık ve et de dahil edilebilir. Ek olarak, çiğ gıda diyetinde takviye almak genellikle önerilmez. Taraftarlar genellikle diyetin size ihtiyacınız olan tüm besinleri vereceğini iddia eder.
Destekçiler ayrıca, yiyeceklerdeki doğal enzimleri yok ettiği, besin içeriklerini azalttığı ve tüm çiğ veya "canlı" yiyeceklerde var olduğuna inandıkları "yaşam gücünü" azalttığı için yemek pişirmenin insan sağlığına zararlı olduğuna inanıyor.
İnsanlar çiğ gıda diyetini, kilo kaybı, canlılığın artması, enerjinin artması, kronik hastalıkların iyileştirilmesi, genel sağlığın iyileştirilmesi ve çevre üzerindeki etkinin azalması dahil olduğuna inandıkları faydalar için takip ederler.
Çiğ gıda diyetini takip etmek için, yediğiniz gıdaların en az %75'inin çiğ olduğundan emin olun.
Çiğ gıda diyetlerinin çoğu, öncelikle meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlardan yapılır. Tahıllar ve baklagillere de genellikle izin verilir, ancak genellikle onları yemeden önce ıslatılmaları veya filizlenmeleri gerekir.
Yenebilen Yiyecekler;
Kaçınılması Gereken Yiyecekler;
Çiğ gıda diyetini destekleyenler, çiğ gıdaların çoğunu veya tamamını yemenin insan sağl��ğı için ideal olduğuna inanırlar. Bununla birlikte, çiğ gıda diyetinin arkasındaki birçok temel inanç gibi, bu fikir de bilim tarafından desteklenmiyor. Aslında araştırmalar hem pişmiş hem de çiğ gıdaların sağlığa faydaları olduğunu gösteriyor.
Çiğ gıda diyetinin yemek pişirmeyi caydırmasının ana nedenlerinden biri, pişirmenin gıdalardaki doğal enzimleri yok ettiği inancıdır. Diyetin savunucuları, bu enzimlerin insan sağlığı ve sindirimi için hayati önem taşıdığına inanıyor. Yüksek ısı, çoğu enzimin denatüre olmasına, yani çözülmesine veya şekil değiştirmesine neden olur. Bununla birlikte, birçok enzim midenin asidik ortamında zaten denatüre olur.
Aslında vücut, sindirim ve enerji üretimi dahil olmak üzere kimyasal süreçleri kolaylaştırmak için zaten kendi enzimlerini üretir. Çiğ gıda diyetinin arkasındaki bir diğer temel inanç, pişirmenin gıdaların besin içeriğini yok etmesidir.
Yemek pişirmek, gıdalardaki belirli besin maddelerini, özellikle de C vitamini ve B vitaminleri gibi suda çözünenleri gerçekten azaltabilir. Bununla birlikte, yemek pişirmek aslında likopen ve beta-karoten gibi diğer besinlerin ve antioksidanların mevcudiyetini artırır.
Yemek pişirmek ayrıca yiyeceklerdeki bazı zararlı bileşikleri etkisiz hale getirmeye veya yok etmeye yardımcı olur. Örneğin, tahıl ve baklagillerin pişirilmesi lektinleri ve fitik asidi azaltır. Büyük miktarlarda bunlar vücudunuzun mineralleri emmesini engelleyebilir.
Ayrıca yemek pişirmek zararlı bakterileri de öldürür. Bu nedenlerden dolayı, hem çiğ hem de pişmiş gıdaları çeşitlendirmek önemlidir.
Şunlara da göz atın;