Ramazan ayının en geleneksel en sevilen tatlarından biridir ramazan pidesi. Un, su, maya, tuz bazen yumurtalı bazen yumurtasız ama illaki çörek otu. Aslında gündelik yediğimiz beyaz ekmekten bir farkı yoktur içerik olarak ancak lezzeti bir başka türlü olur işte. Ekmek hamuruna göre daha cıvık bir hamurla yapılan Ramazan pidesi hele sıcakken pek çok kişiyi cezbeder. İçerik ve besin öğesi olarak beyaz ekmekle aynı besin değerine ve yaklaşık aynı içeriğe sahiptir.
İstanbul’ da bu sene tekli ramazan pidesi 300 gram olarak satışa sunuldu. Bir bütün pide yaklaşık 10 dilim beyaz ekmeğe eşittir. Ben bir oturuşta bir pide yiyorum diyenlerin dikkatine. Sonra çok da yemiyorum ama kilo alıyorum, glüten beni şişiriyorların çoğunlukla sebebi ihtiyaçtan fazla alınan karbonhidrat kaynağıdır ve herkesin karbonhidrat ihtiyacı birbirinden farklıdır. Fakat hepimizde fazla alınan karbonhidrat fazla kalori anlamına dolayısıyla artan kilo olarak hayatımızda ve vücudumuzda yerini alır.
Ulusal gıda kompozisyon veri tabanına göre 100 gram (tekli pidenin 1/3 ü) ramazan pidesi 258 kalori içerir. 30 gram beyaz ekmeğinde 70 kalori olduğunu düşünürsek, 30 gram pideyle 30 gram ekmek arasında 7 kalori kadar az bir fark var. Yine ulusal gıda kompozisyon veri tabanındaki bilgilere dönecek olursak 100 gram pide 7,58 gram protein, 51,59 gram karbonhidrat ,4 gramda posa içerir. Un temel olarak b6 ve b12 hariç diğer b vitaminlerinden zengin bir besin olarak kabul edilir. Tam buğday unuyla yapılan ekmek ve pidelerin daha fazla bu vitaminleri içerdiğini de hatırlatmak isterim. Un temel olarak demir, kalsiyum gibi önemli mineraller açısından fakir bir besindir. Ramazan pidesinde ki tuzun önemli oranda yüksek olduğunu da unutmamız gerekir, özellikle tuzdan sınırlı diyet yapan hastaların dikkatine, pideden vazgeçemiyorsanız yemekleri az tuzlu tüketmeye gayret edin. İhtiyaç fazlasından alınan kalori herkes için yağ olarak döneceğinden.
Asıl sorumuz ne kadar pide yemeliyiz, hepimizin harcadığı kaloriye uygun bir karbonhidrata ihtiyacı vardır. Ramazan ayında zenginleşen sofralarımızda düşünülünce kadınların 30-90gram arasında, erkeklerin 60-150 gram arasında pideden fazla tüketmemelerini öneririm. Harcadığınız kalori, sofrada bulunan diğer karbonhidrat kaynakları da düşünülürse bu miktarların ortalama kiloda ve sağlıklı bireyler için olduğunu da hatırlatmak isterim. Hepimizin karbonhidrat ihtiyacı birbirinden farklıdır, sofrada ne yediğimize göre de değişkenlik gösterir. Bu yüzden bireysel önerileriniz için diyetisyeninize mutlaka danışın.
Şunlara da göz atın;