Pişmiş ve Pişmemiş Börek Nasıl Saklanır?

Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan börek hem pişmiş, hem de pişmemiş olarak buzlukta saklanabilir. Ancak saklama süreleri farklılık gösterir. İşte, pişmiş ve pişmemiş börek saklama yöntemleri:
Pişmiş ve Pişmemiş Börek Nasıl Saklanır?
11 Temmuz 2023, 17:00

İncecik açılan yufkanın peynir, patates, kıyma, ıspanak gibi farklı malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan börek, kahvaltı ve çay saatlerinin en lezzetli atıştırmalığıdır. Misafir gelecek diye fazla fazla yaptığınız böreği doğru yöntemlerle saklayarak sonra tüketebilir veya tek seferde fazlaca börek yaparak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Her iki ihtimalde de böreği nasıl saklayacağınızı bilmiyorsanız, ne yazık ki malzemeleriniz ve tüm emekleriniz boşa gidebilir. Tam da bu yüzden hem pişmiş, hem de pişmemiş böreği en doğru şekilde saklama yöntemlerini yazımızda paylaştık.

Pişmiş Börek Nasıl Saklanır?

Eğer çok fazla börek pişirdiyseniz ve arda kalan börekleri buzlukta saklamak istiyorsanız, sizi böyle alalım. 

  1. Pişmiş börekleri oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  2. Tamamen soğuduğunda dilimleyin ve birbirine değmeyecek şekilde saklama kaplarına yerleştirin. 
  3. Dilerseniz üst üste koyarak buzdolabı poşetine de dizebilirsiniz. Hava almayacak şekilde kapatın.
  4. Pişmiş börekleri bu şekilde buzluğa kaldırabilirsiniz.
  5. Pişmiş böreği kısa sürede tüketecekseniz, hava almayacak şekilde streç film ile kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ancak pişmiş börekleri en geç 3-4 gün içinde tüketmeniz gerekir.

Pişmiş böreği buzlukta saklama süresi ise içindeki malzemeye göre değişiklik gösterir. İç harcında peynir ve kıyma gibi çabuk bozulabilen malzemeler varsa, en kısa sürede tüketmeniz gerekir. Pişmiş börekler buzlukta maksimum 2 aya kadar dayanabilir. Ancak tadında ve kokusunda değişiklikler varsa, kesinlikle tüketmeyin. 

çiğ börek

Çiğ Börek Buzlukta Nasıl Saklanır?

Buzlukta pişmemiş börek saklamak, daha uzun ömürlü olacaktır. 

  1. Pişmemiş böreği hazırlarken ilk olarak harcına karar verin. Kıymalı börekler 6 ay, peynirli börekler ise buzlukta 1 yıla kadar saklanabilir. Bu yüzden böreği kısa sürede tüketmeyi düşünmüyorsa, iç harcında et ürünleri kullanmayın.
  2. Börekleri sigara böreği veya gül böreği gibi şekil vererek tek seferde pişireceğiniz porsiyonlara ayırın.
  3. Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin ve birbirine değmemesine özen gösterin. Üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin.
  4. Ertesi gün börekleri dolaptan çıkartın ve saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Üzerine tarih etiketi yapıştırın ve hava almayacak şekilde kapatın.
  5. Hazırladığınız börekleri buzluğa yerleştirin. Pişmemiş kıymalı böreği 6 ay, peynirli, patatesli ve sebzeli böreği ise 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.

Hangi tarifi hazırlayacağınızı bilmiyorsanız, uzun süre muhafaza etmek için hazırlanan buzluk böreği veya sodalı buzluk böreği tarifimizden yararlanabilirsiniz.

pişmiş sigara böreği

Börek Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Börekleri buzdolabı poşetlerine koyduktan sonra üzerine iç harcında bulunan malzemeleri ve tarihi not edin. Bu sayede bozulup bozulmadığını daha iyi anlayabilirsiniz.
  2. Buzluğa atacağınız böreğin yapımında çiğ yumurta ve et ürünleri kullanırsanız, saklama süresi kısalacaktır.
  3. Buzluğa koyacağınız böreklerin arasında mesafe bırakmaya dikkat edin. Eğer börekler temas ederse, birbirine yapışacaktır.
  4. Pişmiş böreği buzluktan çıkardıktan sonra fırın, tava veya mikrodalgada ısıtarak yiyebilirsiniz.
  5. Pişmemiş börekleri buzluktan çıkardıktan sonra, önceden ısıtılmış fırın veya tavada pişirerek servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kıymalı börek tarifleri
  2. Sebzeli börek tarifleri
  3. Peynirli börek tarifleri
  4. Börek hazırlarken yapılan hatalar
  5. El açması börek tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo