Peynir Dondurulur Mu? Peyniri Dondurmak Sağlıklı Mı?

Peynirin tadını ve dokusunu en üst düzeye çıkarmak için en iyi şekilde taze olarak tüketilir. Peki saklamak için dondurulabilir mi? Sizler için analttık. İşte, peynir dondurulur mu:
Peynir Dondurulur Mu? Peyniri Dondurmak Sağlıklı Mı?
23 Eylül 2022, 14:34

Peynirin tadını ve dokusunu en üst düzeye çıkarmak için en iyi şekilde taze olarak tüketilir, ancak bazen son kullanma tarihi içinde büyük miktarlarda kullanılması uygun değildir. Dondurma, 3.000 yılı aşkın süredir kullanılan eski bir gıda saklama yöntemidir. Gıdaların raf ömrünü artırmanın, atıkları azaltmanın ve paradan tasarruf etmenin etkili bir yoludur. Sizlere peynir dondurmak sağlıklı mı anlattık. İşte, peynir dondurulur mu, peynir dondurmak sağlıklı mı:


Donma ve Çözülme Peyniri Nasıl Etkiler?

Daha yüksek su içeriğine sahip peynirler, daha düşük su içeriğine sahip olanlardan daha yüksek sıcaklıklarda donar. Örneğin, süzme peynir -1.2℃ donar, ancak cheddar -12.9℃ donar. Dondurma peynirdeki besin maddelerini yok etmese de dokusunu ve kalitesini etkiler. Peynir dondurulduğunda içeride küçük buz kristalleri oluşur ve peynirin iç yapısını bozar. Çözüldüğünde su açığa çıkar ve ürünün kurumasına, ufalanmasına ve potansiyel olarak unsu bir doku oluşmasına neden olur.

Dondurulmuş peynirler, daha uzun süre saklandıklarında daha az eriyebilirler. Örneğin 4 hafta dondurulan mozzarella, 1 hafta dondurulan mozzarellaya göre daha az erir. Ayrıca dondurma, peynirdeki bakteri, maya ve küf gibi mikropları etkisiz hale getirir. Bu, raf ömrünün uzamasına yardımcı olur ve bozulmayı önler. Ancak dondurma bu mikropları öldürmez, sadece onlara zarar verir. Böylece peynir çözüldüğünde tekrar aktif hale gelebilirler. Küflü peynir ya da camembert gibi olgunlaştırılmış peynirler canlı küf ve bakteri popülasyonları, bu çeşitlere ayırt edici dokular ve tatlar vermek için bilinçli olarak eklenir. Donma bu mikroplara zarar verdiğinden, bu peynirlerin çözüldüğünde düzgün olgunlaşmasını engelleyebilir ve potansiyel olarak genel duyusal kalitelerini azaltabilir.

Dondurulacak En İyi Peynirler

Genel bir kural olarak, taze yenmek yerine pişmiş yemeklerde kullanılmak üzere tasarlanmış peynirleri dondurmak en iyisidir.

Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur. Ayrıca dilimlemeleri daha zor olacaktır. Mozzarella ve pizza peyniri, özellikle rendelenmiş pizza peyniri olmak üzere genellikle dondurmaya da uygundur. Yine de dokusu ve erime özellikleri olumsuz etkilenebilir. Ayrıca krem peynir dondurulabilir ancak çözüldükten sonra ayrılabilir. Ancak daha sonra dokusunu iyileştirmek iyice çırpabilirsiniz.


Dondurulması En Kötü Peynirler

Parmesan gibi rendelenmiş sert peynirler dondurulabilir, ancak 12 aya kadar saklanacakları buzdolabında saklamak daha mantıklıdır. Bu sayede donma ile gelen kalite kaybı yaşamazsınız. Genel olarak, hassas tatlar ve aromalara sahip el yapımı peynirler iyi donmaz ve en iyi şekilde daha küçük porsiyonlarda satın alınır ve taze yenir. Süzme peynir, ricotta ve quark gibi taze lor peynirleri için yüksek nem içeriği nedeniyle dondurma önerilmez.

Peynir Nasıl Dondurulur?

Peynirinizi dondurmaya karar verirseniz, kalite kaybını en aza indirmek için atabileceğiniz birkaç adım vardır.


Hazırlık

İlk olarak, peyniri depolama için uygun şekilde hazırlayın. Tek seferde kullanabileceğiniz miktarlara bölün. Cheddar gibi büyük blok peynirler için porsiyon başına 500 gramdan fazla dondurmayın. Peynir ayrıca dondurulmadan önce rendelenebilir veya dilimlenebilir. Ürün orijinal ambalajında veya folyo veya peynir kağıdına sarılarak saklanabilir. Dilimlenmiş peynir yağlı kağıt ile ayrılmalıdır. Sarılı peynir daha sonra hava geçirmez bir kilitli torbaya veya kaba yerleştirilmelidir. Bu, kuru havanın peynirin içine girmesini ve dondurucu yanmasına neden olmasını önlemek için gereklidir.


Dondurmak

Büyük, yıkıcı buz kristallerinin oluşmasını önlemek için peyniri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde en az -23 °C dereceye kadar dondurun. Dondurucunuzda varsa hızlı dondurma fonksiyonunu kullanın. Peynir süresiz olarak dondurulabilir, ancak en iyi kalite için peyniri 6-9 ay içinde kullanın.


Çözdürme

Dondurulmuş peynir, 500 gram peynir için 7-8 saat boyunca 0–1 °C sıcaklıkta buzdolabında çözülmelidir. Pizza malzemeleri veya yemek pişirmek için rendelenmiş peynir, çözülmeden doğrudan torbadan eklenebilir. Ayrıca peynir çözüldükten sonra buzdolabında tavlanarak kalite arttırılabilir. Bu, biraz olgunlaşması için, türüne bağlı olarak birkaç gün ila birkaç hafta buzdolabında bırakmak anlamına gelir. Dondurulmuş ve çözülmüş peynirlerin herhangi bir yiyecek gibi tekrar dondurulmaması gerektiğini unutmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Küflü peynir çeşitleri nelerdir?
  2. Peynirli tarifler
  3. Makarna da hangi peynirler kullanılır?
  4. Peynir tabağı nasıl hazırlanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo