Pekmez, üzüm, incir, dut, keçiboynuzu, hünnap gibi meyvelerin veya şekere dönüştürülebilecek tarım ürünlerinin ezilip kaynatılmasıyla üretilen tatlı ve yoğun kıvamlı bir şuruptur. Özellikle kahvaltı sofralarında yer verilen pekmez, içeriğinde yüksek oranda şeker barındırır. Bu sayede vücuda enerji verir. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, elma pekmezi ve karadut pekmezi en sevilen pekmez çeşitlerindendir. Tahinle muhteşem bir uyum içinde olan pekmezi, nasıl tüketeceğinizi düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Pekmez ile yapabileceğiniz en lezzetli tarifleri sizler için yazımızda derledik.
Pekmez denildiğinde ilk aklımıza gelen tarif, pekmez helvasıdır. Un, ceviz ve üzüm pekmezi ile hazırlanan bu helva, 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. İsteğe göre kurabiye kalıplarıyla şekillendirebilirsiniz.
Süt, pirinç unu ve pekmez ile hazırlanan bu dondurma, evde kendi elleriyle dondurma yapmak isteyenler için idealdir. Hazırlanan dondurmaların dışını badem veya cevize batırarak zenginleştirebilirsiniz.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu tatlı, özellikle yılbaşı gibi özel günlerde sunulur. Bal kabağının pekmezle tatlandırılmasıyla sunulur.
Marketlerde sık sık rastladığımız cevizli sucuğu, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Ceviz, üzüm pekmezi ve nişasta ile hazırlanan cevizli sucukları, ara öğün olarak da tüketebilirsiniz.
Çay saatlerinde sunabileceğiniz nefis bir kurabiye tarifi arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Pekmez ve susam ile hazırlanan bu kurabiyeleri, halka şekli vererek sunabilirsiniz.
Tel kadayıf, ceviz içi ve pekmez ile hazırlanan şah tatlısının kökeni oldukça eskiye dayanır. Şerbetli bir tatlıdır. Özellikle bayram günlerinde sunulur.
Daha öncede söylediğimiz gibi tahin ve pekmezin uyumunu bilmeyen yoktur. İki lezzeti de içinde barındıran tahinli pekmezli kek, susam ile zenginleştirilir.
Kayseri mutfağıyla özdeşleşen nevzine tatlısı, tahin ve un ile hazırlanır. Şerbetine 1 çay bardağı pekmez ilave edilir. Kaymaklı dondurma eşliğinde servis edilir.
Mardin mutfağının en bilinen ve en sevilen tariflerinden biri olan hariri tatlısı, süt ve dut pekmezi ile hazırlanır. Kuplara konulan tatlılar, mevsim meyveleri ile süslenebilir.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan nişe helvası, özellikle Antep mutfağının sevilen tariflerinden biridir. Ortalama 20 dakikada hazırlanır ve antep fıstığı ile birlikte sunulur.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan muhallebiyi, bu kez pekmez ile tatlandırmaya ne dersiniz? Üzeri kakao, ceviz ve kuru üzüm ile zenginleştirilen pekmezli muhallebi, favoriniz olacak, bizden söylemesi.
'Pekmez ve patlıcan hiç birlikte yenir mi?' dediğinizi duyar gibiyim. Yalnızca 5 malzemeden oluşan pekmezli patlıcan, bir meze çeşididir ve genellikle kalabalık sofralarda sunulur.
Üzüm pekmezi, nişasta ve su ile hazırlanan pelte, hafifliği ile çok sevilen bir tatlıdır. Hazırlanan tatlılar, mutlaka buzdolabında dinlendirilmeli ve soğuduktan sonra servis edilmelidir.
Pekmezi tatlı yerine ana yemeklerde sunmak isteyenler için de bir önerimiz var. Pekmezle marine edilen tavuğu, eşsiz bir sos ile birlikte servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;