Patlıcan, Türk mutfağının en sevilen sebzelerinden biridir. Karnıyarık, imam bayıldı, patlıcan oturtma, hünkar beğendi gibi birbirinden lezzetli tariflerde kullanılan bu besin, sağlık açısından da çok faydalıdır. Ancak patlıcan, bazı durumlarda kısa sürede kararıyor ve tariflerimizin içindeki rengini kaybediyor. Özellikle meze hazırlarken başımıza gelen bu durumu kökten çözmek için deneyebileceğiniz yöntemleri sizler için derledik. İşte, patlıcanın kararmasını önlemek için uygulayabileceğiniz yöntemler:
Patlıcanın Kararması Nasıl Önlenir?
Patlıcanı kestiğinizde veya kabuklarını soyduğunuzda, bu bölümlerde hızlı bir şekilde kararmalar meydana gelir. Önce sararan patlıcanlar, müdahale edilmediği takdirde iyice kararır. Bunun nedeni kesin bölgelerde hücre bölünmesi olmasıdır. Bu durum hem renk, hem de tat değişimine yol açar.
- Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun. Dilerseniz, suyun içine limon dilimleri de ilave edebilirsiniz.
- Pişirme işlemine geçmeden önce patlıcanları birkaç kez yıkayın ve yüzeylerini kurulayın. Hiç bekletmeden pişirme aşamasına geçin.
- Eğer patlıcanları bir süre bekletecekseniz, soyduğunuz kısımları limonla ovalayın. Ardından bir kaba alın ve kabı kapalı tutun. Patlıcanların hava ile temasını keserek kararmalarının önüne geçebilirsiniz.
- Közlenmiş patlıcanı salata veya meze olarak tüketecekseniz limon, yemeğini yapacaksanız süt ekleyebilirsiniz.
- Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra zeytinyağlı, limonlu suda bekletmek de kararmalarını önleyecektir.
Şunlara da göz atın;
- Patlıcan kızartırken yağ çekmemesi için ne yapılır?
- Patlıcanlı meze tarifleri
- Patlıcan yemekleri
- Patlıcan buzlukta nasıl saklanır?
- Patlıcan nasıl kurutulur?