Patlıcan özellikle yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biridir. Zeytinyağlılarda ve yemeklerde kullanılır. Patlıcan evde yetiştirilmesi kolay lezzetli ve sağlıklı sebzelerdir. Bir patlıcan mahsulünüz varsa, patlıcanlar kolayca olgunlaşabileceğinden, onları tam olarak ne zaman hasat edeceğinizi bilmek önemlidir. Hazır olduklarında, tek yapmanız gereken onları gövdeden kesmek. Patlıcanlar, düzgün bir şekilde sakladığınız sürece, hasattan sonra genellikle 1-2 hafta saklanır. Sizler için patlıcan nasıl hasat edilir anlattık. İşte, patlıcan nasıl hasat edilir:
1. Adım: Olgunluk Kontrolü
- Ekimden yaklaşık 16 hafta sonra patlıcanları kontrol etmeye başlayın. Patlıcanların hasat edilmeden önce büyümesi 16-24 hafta sürebilir. Patlıcanlar çabuk olgunlaşıp acılaşabilir, bu yüzden 1-2 günde bir kontrol ederek hazır olup olmadıklarını kontrol edin.
- Patlıcan olgunlaşma belirtileri gösterdiğinde hasat zamanı gelmiştir. Birkaç gün beklerseniz, acılaşmaya başlayabilir.
- Patlıcanın pürüzsüz ve parlak bir cildi olmalıdır. Hasat için hazır olduğunda patlıcanın derisi parlak ve pürüzsüz görünmelidir. Bitki yüzeyinde kırışıklık olmamalıdır.
- Patlıcanın birçok farklı rengi vardır. Olgunlaştığında seninkinin ne renk olması gerektiğini kontrol et. Koyu mor, beyaz ve mor çizgili veya tamamen beyaz olabilir.
- Patlıcanın yumuşaklığını test etmek için parmağınızı patlıcanın içine bastırın. İyi bir patlıcan hemen geri gelmez. Hafifçe bastırdıktan sonra hafif bir iz bırakabilir. Deri geri dönerse, henüz olgunlaşmamıştır. Ancak derin bir girinti bırakırsa fazla olgunlaşmış olabilir.
- Patlıcanın boyutunu elinizle ölçün. Patlıcanlar çabuk olgunlaşabileceğinden, onları henüz küçükken toplamak en iyisidir. Patlıcan parlayıp yumuşayınca 1 elinizle yukarı kaldırın. Elinizden biraz daha büyük olduğunda seçin.
2. Adım: Uygun Patlıcanları Toplama
- Bir çift bahçe eldiveni giyin. Eldiven, patlıcanın üstündeki dikenli kapaktan ellerinizi koruyacaktır. Patlıcanı kesmek için kullanacağınız keskin bıçak veya makaslardan kaynaklanan sıyrıkları veya kesikleri de önleyebilir.
- Patlıcanı 1 elinizle yukarı kaldırın. Patlıcanı baskın olmayan elinizle tutun. Kapaktan çıkan gövdeye kolayca ulaşabilmeniz için hareket ettirin. Hafifçe yükseltmek, gövdeye ulaşmanıza yardımcı olur
- Patlıcanı sapına yakın bir yerde kesin. Keskin bir bıçak veya budama makası kullanın. Patlıcanın sapının yaklaşık 2,5 cm kadarını bırakın. Sapları çok kalın ve sert olabilir, bu nedenle bıçağınızın veya makasınızın çok keskin olduğundan emin olmalısınız.
- Patlıcanı elinizle bükmeye veya çekmeye çalışmayın. Sonunda sebzeye zarar verebilirsiniz.
3. Adım: Hasat Edilmiş Patlıcanı Saklama
- Kirleri suyla durulayın. Patlıcanı hafif bir su akışı altında çalıştırın. Parmağınızla görünür kirleri nazikçe temizleyin. Patlıcanı tamamen kuruyana kadar kağıt havluyla kurulayın.
- Patlıcanları 1-2 hafta oda sıcaklığında saklayın. Patlıcanı, sıcaklık 10 °C altına düşmediği sürece mutfağınızdaki tezgahta rahatlıkla saklayabilirsiniz. Patlıcanları tezgahın veya masanın üzerine bir kaseye koymanız yeterli.
- Patlıcanları 3 güne kadar buzdolabına koyun. Patlıcanları bir sebze torbasına veya delikli bir plastik torbaya koyun. Patlıcanı diğer sebzelerle birlikte bir sebze çekmecesinde saklayın, ancak elma ve domates gibi meyvelerden uzak tutun. Bunlar patlıcanın aşırı olgunlaşmasına neden olabilecek gazları açığa çıkarır.
- Patlıcanı dondurmak istiyorsanız önce pişirin. Patlıcan çiğken iyi donmaz. Patlıcanınızı sonraya saklamak isterseniz, ister közleyin ister dondurucuya koymadan önce püre haline getirin. Bu yöntemle 1 yıla kadar dayanır.
- Patlıcanı kızartmak için 2,5 cm yuvarlak dilimleyin. Fırını 180 °C çevirin ve 15-20 dakika pişirin.
- Patlıcanı püre haline getirmek için bütün patlıcanı birkaç kez çatalla delin. Fırında 200 °C 30-45 dakika kızartın. Yumuşayınca patlıcanları çıkarın ve dilimleyin.
- Bir patlıcanı yalnızca kullanmaya hazır olduğunuzda dilimleyin veya kesin. Patlıcan soyulduğunda, kesildiğinde veya dilimlendikten sonra çabuk bozulacaktır.
- İçini kesip içinde çok sayıda kahverengi tohum görürseniz, patlıcan toplandığında fazla olgunlaşmış demektir. Siz yiyebilirsiniz ama patlıcanın tadı çok acı olacaktır.
- Patlıcanı yumuşamaya veya kahverengileşmeye başlayınca atın. Yumuşak, çekirdeksiz veya kırışmış cilt, patlıcanın bozulduğunun bir işaretidir. Cilt kahverengiye dönebilir veya çukurlar oluşturabilir. Bu olduğunda patlıcandan kurtulun.
- Patlıcanlar genellikle hasattan sonra 2 haftadan fazla dayanmaz.
Şunlara da göz atın;
- Biberiye nasıl hasat edilir?
- Patlıcan yemekleri
- Patlıcan nasıl kurutulur?
- Patlıcan yemeğinin yanına ne gider?