Hem patates hem de tatlı patates dünya çapında mutfakta oldukça popüler. Her ikisi de çeşitli menülerde kullanılıyor. Peki, hangisi daha sağlıklı? Bu konuda Chip.de'nin kıyaslaması şöyle
Öncelikle geleneksel patateste neler var? Patates karbonhidrat, lif, C vitamini, B6 vitamini ve potasyum açısından zengindir. Vücuda uzun süreli enerji sağlayan iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Chip.de "Patateslerdeki lif sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Patates ayrıca zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayabilecek antioksidanlar da içerir" diyor.
Haberdeki kıyaslamaya göre tatlı patates geleneksel patateslere göre daha az karbonhidrat, ancak daha fazla lif içerir. A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve manganez bakımından zengindirler. Turuncu rengi, göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli olan A vitamininin öncüsü olan beta-karoten içeriğinin yüksek olduğunu gösterir. Tatlı patateslerin glisemik indeksi patateslere göre daha düşüktür; bu da kan şekerini daha yavaş yükselttikleri anlamına gelir ve bu nedenle şeker hastaları için uygun olabilir.
Chip.'de bu kıyaslamada kararı kişisel zevke bırakmış ve şu yorumları yapıyor: Patates mi yoksa tatlı patates mi sizin zevkinize bağlıdır; ikisi de sağlıklıdır. Her iki sebzenin de sağlığa faydaları vardır ve dengeli beslenmede kendine yer bulabilir. İki arasındaki seçim kişisel tercihleriniz ve beslenme ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Zengin bir lif ve A vitamini kaynağı arıyorsanız tatlı patates; daha yüksek C vitamini ve potasyum içeriğini tercih ediyorsanız, geleneksel patates doğru seçimdir.
Şunlara da göz atın;