P vitamini, flavonoidler adı verilen bir grup bitki bileşiği için kullanılan terimdir. Fakat bu bileşikler aslında vitamin değildir. Çeşitli besinlerde bulunan flavonoid, bazı gıdalara rengini verir. Bitkileri enfeksiyondan ve UV ışınlarından korur. P vitamini olarak adlandırılan flavonoidlerin, sağlık üzerinde çeşitli faydaları vardır.
P Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Flavonoidler, 6 alt sınıfa sahiptir ve şu anda 6.000'den fazla flavonid vardır. 1930'lu yıllarda ilk kez bir portakaldan çıkarıldığında, yeni bir vitamin türü olduğu düşünülmüş ve P vitamini olarak adlandırılmıştır. Ancak sonrasında yapılan araştırmalarla flavonoidlerin vitamin olmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle ardın P vitamini ismi kullanılmıyor. Başlıca flavonoid çeşitleri ve besin kaynakları şu şekildedir;
- Flavonoller: Diyetteki en bol flavonoid kaynağı olan flavonoller arasında kaempferol, kuersetin, mirisetin ve fisetin bulunur. Bu bileşik, çilek, soğan, zeytinyağı, lahana, üzüm, domates ve çayda bulunur.
- Flavonlar: Gıda tedarikinde yaygın olarak bulunur. Kereviz, papatya, kekik, nane ve maydanoz flavon kaynaklarıdır.
- Flavanoller ve flavan-3-oller: Siyah, yeşil ve oolong çayında yüksek konsantrasyonda bulunur. Ayrıca üzüm, elma ve kakaoda da bulunur.
- İzoflavonlar: Soya fasulyesi ve soya ürünlerinde bulunur.
- Antosiyanidinler: Çoğu mavi, mor ve kırmızı besin, rengini antosiyanidlerden alır. Bu bileşik özellikle çilek, kızılcık, yaban mersini, böğürtlen ve üzümde bulunur.
P Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- Flavonoidler, antioksidan olarak hareket eder. Hücre hasarına ve hastalığa yol açabilen serbest radikaller adı verilen reaktif moleküllerin oluşumunu azalttığı gösterilmiştir.
- Metabolizmanızın vücudunuzdaki flavonoidlerin biyoyararlanımını büyük ölçüde etkilediği görülüyor. Ayrıca hızla atılabilirler.
- Araştırmalar, flavonoidlerin karbonhidrat, protein veya yağlarla birlikte tüketilip tüketilmediğinin biyoyararlanımını ve emilimini etkileyebileceğini gösteriyor. Bu faktörler ayrıca bağırsak bakterilerinizin bileşiminden de etkilenir.
- Kakao flavanolleri üzerine yapılan çeşitli araştırmalar, muhtemelen hücre hayatta kalması ve hafızasında yer alan hücre sinyal yollarıyla etkileşimler yoluyla, beyin hücrelerini koruyabileceklerini ve insanlarda beyin sağlığını artırabileceklerini düşündürmektedir.
- Spesifik flavonoidlerin yüksek diyet alımının, daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu buldu. Günlük tüketilen her 300 mg flavonoid için diyabet riski %5 azaldı.
Dozaj ve Takviyeler
Sağlıklı, bütün gıdalar açısından zengin bir diyet doğal olarak flavonoidler içerecek ve sağlığa katkıda bulunacaktır. Bu yüzden takviye alımına genellikle gerek yoktur. Uzmanlar, gıda yoluyla yaygın olarak tüketilen flavonoid miktarından kaynaklanan toksisite riski olmasa da, yüksek doz takviyeleriyle ilişkili riskler olabileceği konusunda uyarıyorlar. Yüksek doz flavonoidler tiroid fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir, ilaçlarla etkileşime girebilir ve vücudunuzdaki diğer besin maddelerinin seviyelerini etkileyebilir.
Bir takviye almak istediğinizde, mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;
- A vitamini içeren besinler nelerdir?
- C vitamini hangi besinlerde bulunur?
- Kalsiyum içeren besinler nelerdir?
- Demir içeren besinler nelerdir?
- D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?