Osmanlı Yemekleri: Osmanlı Mutfağından Günümüze Kadar Ulaşan 15 Nefis Yemek Tarifi

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşan ve sofralardaki baş köşeyi alan nefis yemek tariflerini sizler için derledik. İşte, 15 leziz Osmanlı yemeği
Osmanlı Yemekleri: Osmanlı Mutfağından Günümüze Kadar Ulaşan 15 Nefis Yemek Tarifi
24 Nisan 2024, 17:36

Osmanlı mutfağı, İstanbul'da bulunan saray ve saray çevresindeki insanlar tarafından beğenilen seçkin yemeklerden oluşur. Osmanlı saray mutfağı, birbirinden farklı millet ve kültürü içerisinde barındırmaktadır. Osmanlı mutfağı görülebilecek en zengin mutfaklarından biri olarak nitelendirilmektedir. Özellikle et yemeklerine verilen önem bir hayli büyüktür. Yemeklerin yanında ise mutlaka bir şerbet ikram edilir. Osmanlı mutfağında genellikle sütlü ve şerbetli tatlılara yer verilir. İşte, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan yemek tarifleri:

  1. Hünkar Beğendi

hünkar beğendi

Közlenmiş patlıcan, un ve kuzu eti ile hazırlanan hünkar beğendi, Osmanlı mutfağının en özel yemeklerinden biridir. Protein bakımından zengin olan bu yemek, özellikle Güneydoğu Anadolu'da oldukça meşhurdur.

  1. Kuzu Mutancana

kuzu mutancana

Mutancana da Osmanlı'nın sevilen lezzetlerindendir. İsteğe göre kuzu eti veya tavuk eti ile hazırlanabilir. Yapımında kuru kayısı, üzüm, erik ve sumak kullanılır.

  1. Patlıcanlı Pilav

patlıcanlı pilav

Osmanlı mutfağı yemeklerinden biri olan patlıcanlı pilav, kızarmış patlıcan ve pirinç pilavıyla hazırlanır. Yapımında birçok baharat kullanılır. Hazırlanışı 20, pişirmesi ortalama 30-40 dakikadır.

  1. Soğan Yahni

soğan yahni

Kuşbaşı et, arpacık soğan ve sarımsak ile hazırlanan soğan yahni, ana yemek olarak sunulur. İsteğe göre tavuk eti ve deniz mahsulleri ile de hazırlanabilir. Osmanlı'da davet sofralarında en çok sunulan yemeklerden biriydi.

  1. Düğün Çorbası

düğün çorbası

Osmanlı mutfağına özgü bir lezzet olan düğün çorbası, İtalyan mutfağında da oldukça meşhurdur. Koyun eti, un ve yumurta ile hazırlanan düğün çorbası, isminden anlaşılacağı üzere özellikle düğün sofralarında sunulur.

  1. Keşkek

keşkek

Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan keşkek, özellikle Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Yapımında buğday, nohut ve koyun eti kullanılır. İçeriğinde demir minerali olduğu için, kan yapıcı özelliği de mevcuttur.

  1. Piliç Topkapı

piliç topkapı

Osmanlı sarayına özgü bir lezzet olan piliç topkapı, tavuk butları ile hazırlanır. Tavuk eti, iç pilav ile doldurulur ve soslanarak fırına atılır. 

  1. Tuffahiye

tuffahiye

Osmanlı mutfağına özgü bir lezzet olan tuffahiye, kuzu incik ile yapılır. Yemeğin yapımında ekşi elma suyu kullanılır. Tuffahiye, Arapça'da ekşi elma anlamına gelir.

  1. Ballı Tavuk (Mahmudiye)

mahmudiye

Osmanlı mutfağının bir diğer yemeği olan mahmudiye, ismini Sultan Mahmud'dan almaktadır. Yemeğin yapımında tavuk, bal, hardal, badem ve kuru kayısı kullanılır.

  1. Babagannuş

babagannuş

Osmanlı sarayından günümüze kadar ulaşan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Ülkemizin yanı sıra Filistin, Suriye ve Lübnan mutfaklarında da oldukça meşhurdur.

  1. Keşkül

keşkül

Osmanlı denildiğinde ilk akla gelen tatlılardan biri de keşküldür. Tatlının hazırlanışı 10, pişirmesi ise 20 dakikadır. Eski ismi ise keşkül-i fukara'dır. Derviş tatlısı olarak da bilinen keşkül, muhallebi kıvamındadır.

  1. Vezir Parmağı

vezir parmağı


Türk mutfağında şerbetli bir tatlı türü olan vezir parmağı, kızartma usulüyle pişirilir. Sıcak sıcak pişirilen tatlı, soğuk şerbetle birleştirilir. 

  1. Helatiye

helatiye

Osmanlı'da günümüze kadar ulaşan helatiye, su muhallebisine benzer. Yapımında gül suyu, badem, antep fıstığı, kuru kayısı ve nar kullanılır. Özellikle kalabalık sofralarda servis edilir.

  1. Demirhindi Şerbeti

demirhindi şerbeti

Osmanlı mutfağında yemeklerin yanında sunulan şerbetler de oldukça meşhurdur. Bununla birlikte doğum, cenaze gibi törenlerde de şerbet ikram edilir. Demirhindi, bal ve şeker ile hazırlanır.

  1. Reyhan Şerbeti

reyhan şerbeti

Osmanlı'da sunulan şerbetlerden biri de reyhandır. Reyhan otu, karanfil, tarçın ve limon suyu kullanılır. Reyhan şerbeti, yaklaşık 30 dakika da hazırlanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Baklava şerbeti nasıl yapılır?
  2. Osmanlı mutfağı börekleri
  3. Osmanlı mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  4. Misafire tuzlu ikramlıklar
  5. Osmanlı'da kahve kültürü
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo