Neden Asla Çiğ Un Yememeliyiz?

Çiğ un yenir mi, unu pişirmeden yemek güvenli mi? Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan un, çiğ bir şekilde tüketildiğinde ciddi etkilere yol açabiliyor. İşte, çiğ un hakkında merak edilenler:
Neden Asla Çiğ Un Yememeliyiz?
19 Şubat 2024, 12:33

Un, kek, pasta, kurabiye gibi tariflerin ana malzemesidir. Mutfakta çok yönlü bir kullanıma sahip olan un, aynı zamanda ekmek ve makarna gibi tariflerin de temelini oluşturur. Unu kilerde başka bir saklama poşetine boşaltırken tezgaha düşenleri parmağınızla alıyorsanız veya kek hamurunu hazırladıktan sonra çırpıcıda kalan parçaları sıyırıyorsanız, sağlığınızı tehlikeye atıyorsunuz demektir. Daha önce sizlere çiğ yumurta yemenin ne kadar zararlı olduğundan bahsetmiştik. Bu kez çiğ unun vücutta yarattığı zararlı etkileri inceleyeceğiz.

çiğ un

Çiğ Un Yenir Mi?

Standart çok amaçlı un, market raflarına geçmeden önce farklı farklı işleme yöntemlerinden geçer. İşleme sırasında una bulaşan bakteriler, pişmemiş buğdayın üzerinde kalır. Yani paketleme işlemiyle birlikte zararlı bakterilerin un torbasında kalma potansiyeli oldukça yüksektir. Özellikle Salmonella ve E. coli bakterileri çiğ unda görülür ve zehirlenmelere yol açabilir.

Hafif ve orta dereceli enfeksiyonlarda, Salmonella ve E. coli bakterisi, ishal, kusma, mide bulantısı ve ateşe neden olabilir. Ancak bağışıklık sisteminiz zayıfsa, çiğ un yemeden kaynaklı hastalıklar daha ciddi tehlikelere yol açar. Bu durum özellikle çocuklar ve yaşlılarda geçerlidir. Salmonella bakterisi, zayıf bağışıklığı olan kişilerde tifo ateşine ve sonrasında ölüme yol açabiliyor. Bu yüzden çiğ un kesinlikle tüketilmemelidir. 

Bu iki bakterinin dışında noravirüs ve hepatit A virüsleri de pişmemiş un ile ilişkilendirilmiştir. Bu virüsler, ishal, böbrek hasarı ve ölüm riskini artırabilir. Unun üzerinde kalan bakteri ve virüsleri yok etmek için, yüksek ısıda pişirmek gerekir.

çiğ un

Çiğ Undan Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Geçtiğimiz yıllarda ABD'de bazı enfeksiyonlar görülmüş ve bu enfeksiyonlar ham unla ilişkilendirilmiştir. Doğrudan un yüzünden hastaneye yatan 20 hastanın olduğu bildirilmiş ancak aslında 168 kişinin bu durumla ilişkili olduğu söylenmişti. Çiğ un yemenin sakıncaları yeterince bilinmediği için, FDA ''Asla Çiğ Un Yemeyin'' kampanyaları başlattı. 

Undan kaynaklanan hastalıklardan korunmak için, unu tarifte kullanmadan önce mikrodalga fırında pişirmeyi düşünebilirsiniz. Çiğ un ve çiğ yumurtanın birlikte kullanılması önerilmez. Ancak mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, sonrasında yüksek sıcaklıkta pişirmeniz gerekir. Ayrıca unu kendi torbası yerine saklama kaplarına yerleştirerek hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler, çocukların çiğ un ve çiğ hamur yememesi hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Un nasıl saklanır?
  2. Unun son kullanma tarihi geçer mi?
  3. Un çeşitleri nelerdir?
  4. Glütensiz unlar nelerdir?
  5. Pirinç unu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo