Sebze yemeyi sevenleri böyle alalım. Patlıcan, kabak, enginar, kereviz, kuşkonmaz... Yaz ve kış aylarında pazar tezgahlarında yerini alan bu sebzeleri görmeye ve beslenmemize dahil etmeye son derece alışkınız. Ancak dünyanın farklı yerlerinde yetişen öyle sebzeler var ki, şimdiye kadar ismini hiç duymamış olabilirsiniz. İşte, dünyanın farklı köşelerinden hiç bilmediğiniz sebzeler:
Dünyanın her tarafında yaygın olan yer bademi, bitkinin kök kısmıdır. Papirüsgiller familyasına ait olan yer bademi, günümüzde İspanya'da yaygın olarak kullanılır. Yemeden önce suyla ıslatılan bu sebzenin tatlı bir tadı vardır. İspanya'da süt ve şekerle birleştirilerek horchata içeceğinin yapımında kullanılır.
Normal brokoli ve karnabaharın bir karışımı olarak bilinen piramit karnabahar, yenilebilir çiçek tomurcuklarına sahiptir. Açık renklidir ve normal brokoliya göre daha cevizli bir tada sahiptir. Lif ve karotenoidler bakımından zengin olan piramit karnabahar, özellikle Kuzey İtalya'da yaygın olarak tüketilir.
Oca adıyla da bilinen Yeni Zelanda yamının anavatanı aslında Güney Amerika Andlarıdır. Fakat 1800'lü yıllardan itibaren Yeni Zelanda'da popüler olmaya başladığı için bu adı almıştır. C vitamini, demir ve potasyum içeren yamın farklı çeşitleri vardır. Bu yüzden tadı çeşidine göre değişiklik gösterir.
Papatyagiller familyasına ait bir kök sebze olan yemlik, Türkçe'de teke sakalı ismiyle bilinir. Avrupa ve Yakın Doğu'da popüler olan yemlik, yenilebilir köklere sahiptir. Zeytinyağlı yemeklerde veya salatalarda kullanılabilir.
Gai-lan olarak da bilinen bu brokoli, Kanton mutfağında yaygın olarak tüketilir. Uzun saplara ve düz yapraklara sahiptir. Salatalarda kullanılır. Brokoli ile benzer tada sahip olsa da, gai-lan daha belirgin bir acılığa sahiptir.
Yenilebilir bir kaktüs çeşidi olan nopal, dikenleri temizlendikten sonra çiğ veya pişmiş bir şekilde yenilebilir. Etli bölgeleri kullanılan bu sebze, özellikle Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılır. Meksika'da bilinen 114 türü vardır. Marmelat, çorba, güveç ve salatalarda kullanılır.
Sütleğengiller familyasına ait bir bitki olan manyok, ''tapyoka ve kasava'' isimleriyle de bilinir. 150'den fazla çeşidi olan bu sebzenin kökünde bol miktarda nişasta bulunur. Yetiştirilmesi kolay olan manyok sebzesi, Afrika ve Hindistan başta olmak üzere birçok kişinin karbonhidrat ihtiyacını karşılar. Anavatanı Brezilya olan manyok sebzesinin hazırlanması zordur. Doğru bir şekilde hazırlanmazsa, toksik etkilere sebep olabilir.
Kuşkonmaz fasulyesi, bezelye fasulyesi, yılan fasulyesi ve yardlong fasulyesi gibi isimlerle de bilinir. Yarım metre kadar uzayabilen bu fasulye, taze veya pişmiş bir şekilde pişirilir. Çin ve Tayland mutfağında kızartılarak tüketilir. Hindistan'da ise patates ve karidesle birlikte kızartılarak sunulur.
Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilen su ıspanağı, Çin ıspanağı olarak da bilinir. Çin, Vietnam, Filipin, Tayland ve Kamboçya mutfağında yaygın olarak kullanılır. Sarımsakla garnitür olarak hazırlanabilir veya kızartılabilir. Ortasında beyaz renkli çiçekler bulunur. Ilıman bölgelerde seralarda yetiştirilmeye uygundur.
Termiye adıyla da bilinen tirmis, sarı baklagil tohumlarıdır. Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Yabani bir acı bakla türü olan tirmis, Antalya'nın sevilen yöresel lezzetlerinden biridir. Isparta ve Konya'da termiye adıyla bilinir. İtalya, Suriye ve Yunan mutfağında da tüketilir. Zeytinle birlikte atıştırmalık olarak sunulabilir.
Şunlara da göz atın;