Meksika ve Orta Amerika kökenli bir bitki olan mısır, dünya çapında sevilen bir besindir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de yemek ve salatalara eklenen mısır, Haziran ayında pazar tezgahlarındaki yerini almaya başlar. Konserve, cin mısır gibi farklı çeşitlere ayrılan mısırın en sevilen hali, süt mısırdır. Doğrudan koçanla birlikte satılan süt mısır, ülkemizde en çok Adana, Konya, Karaman, Osmaniye, Diyarbakır, Sakarya ve Eskişehir'de üretilir. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da mısır üretimi yaygın olarak yapılır. Süt mısırın kullanım ömrü kısadır. Genellikle 2 gün içinde buzdolabında saklanır ve hemen tüketilmesi önerilir. Lezzetli bir mısır için, marketten alınan mısırın taze mi, yoksa bayat mı olduğunu anlamanız gerekir.
Mısırın sütlü ve taze olup olmadığını anlamak için, koçanı elinize alın. Ağır mısırlar sütlüyken, hafif koçanlar mısırın sütsüz ve kuru olduğunu gösterir.
Koçanın orta kısmını sıkın. Taze bir mısırda bu bölgenin sıkı olması gerekir. Mısırlar gevşekse, bayatlamış olma ihtimali vardır.
Mısırın kenarında yer alan püsküller, beyaz, sarı veya açık kahverengidir. Bu renkler mısırın taze olduğunu gösterir. Ancak mısır püskülleri koyu kahverengi veya siyahsa, mısır çok önceden koparılmış ve bayatlamıştır.
Mısırın taneleri, tazeliği hakkında bilgi verir. Mısırın tanesini parmak ucunuzla sıkın. Eğer içi doluysa mısır hem sütlü, hem de taze demektir. Ancak içi kuruysa, bayatlamıştır.
Mısır, genellikle kabuklarıyla birlikte satılır. Taze bir süt mısırın kabukları nemli olmalıdır. Eğer kabuklar kuruysa, mısır bayattır.
Süt mısırı elinize alın ve koklayın. Taze bir mısır, gerçek mısır gibi kokacaktır. Eğer kokusu kötüyse veya küflüyse, mısır bayatlamış demektir.
Koçan mısır oda sıcaklığında bekletilirse, içindeki şekerin yarısını kaybeder ve lezzeti bozulur. Hemen haşlamayı düşünmüyorsanız, buzdolabına kaldırın. Mısırı, buzdolabında en fazla 2-3 gün saklayabilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz, derin dondurucuya atabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;