Fransızca bir terim olan Mise en place, Türkçe olarak 'her şeyin yerli yerinde hazır olması' anlamına gelir. Gastronomide ilk öğretilen terimlerden biri olan mise en place, mutfakta düzeni sağlamak amacıyla kullanılır. Bir şef, verimli bir şekilde servis vermek istiyorsa, kullanacağı her şey elinin altında olmalıdır. Yerden yere göre farklılıklar gösteren mise en place, şefin çalışma şekline, malzeme listesine ve ihtiyaç duyduğu ekipmanlara göre değişir.
Mise en place, restoranlarda yemek servisinin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlar. Pişirme esnasında kullanılacak malzemelerin, şefin elinin altında olmasını sağlar. Mise en place hazırlamak, dikkat ve detaylı planlama gerektirir. Şef, işe başlamadan önce görev planı çıkartır ve en etkili yolları çözerek işe başlar. Evde de uygulanabilecek olan bu yöntem, özellikle kalabalık bir grubu ağırlarken yemek hazırlığı yapan kişilere büyük avantajlar sağlayabilir.
Mutfak, hız ve beceri isteyen karmaşık bir alandır. Mutfakta düzensiz bir şekilde çalışmak, aksiliklere sebep olur ve zaman bakımından sıkıntıya yol açabilir. Ayrıca bir süre sonra hijyen bakımından yetersizlikler de görülebilir. Bu yüzden, gastronomi eğitiminde ilk öğretilen terimler arasında mizanplas bulunur. Mise en place tekniği ile mutfakta daha keyifli ve düzenli bir şekilde çalışma sistemi kurulabilir.
Şunlara da göz atın;