Mikrodalga fırınlar, besinlerdeki su moleküllerini sallamak için özel olarak belirlenen radyo dalgalarını kullanır. Bu su molekülleri artarak sallandığı zaman, ısı üretirler. Fırındaki besinin pişmesini sağlayan ise aslında bu ısıdır. Yiyeceği pişiren radyo dalgaları, cam, plastik ve seramiklerin içerisinden yemeğe zarar vermeden geçer. Bu sayede plastik ürünler erimez, cam ise patlamaz. Ancak kullanacağınız kabın mikrodalgaya dayanıklı olduğundan emin olmanız gerekir. Mikrodalga fırınlar enerji bakımından çok verimlidir. Besinin ısınmasını sağlarlar. Özellikle yemek ısıtırken kullanılmalarının nedeni de budur. Diğer yandan metaller, bu radyo dalgalarını yansıtır. Bu yüzden mikrodalga fırına hiçbir zaman metal eşyalar konulmaz.
Mikrodalga Fırın ve Normal Fırın Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Mikrodalga fırın, bir fırın çeşididir.
- Fırın içinde bulunan besinleri ısıtan ve pişiren mutfak aletidir.
- Mikrodalga fırın ise besinleri sadece ısıtmak için radyo dalgalarını kullanan bir üründür.
- Mikrodalgada ısıtılan yiyecekler, fırında ısıtılan yiyeceklerden daha kuru olur.
- Mikrodalga fırınlar plastiğe, cama ve seramiğe zarar vermez. Normal fırınlar verebilir, özellikle plastik ürünleri kısa sürede eritebilir.
- Mikrodalga fırın, normal fırına göre daha çabuk ısıtır ve pişirme süresi genellikle 1 dakika olacak şekilde ayarlanır.
Mikrodalga Fırın Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mikrodalga fırında herhangi bir kaçak olmadığından emin olunmalı, sorun düzeltilene kadar mikrodalgaya yaklaşılmamalıdır.
- Metal eşyalar mikrodalga ışınlarını yansıtır. Örneğin folyo ile örtülü metal kapları mikrodalgaya atarsanız, yemek ısınmaz ve metal eşyadan kıvılcımlar çıkabilir.
- Et ve sebzeler, mikrodalgaya eşit parçalar halinde konulmalıdır. Bu sayede hepsi aynı anda ısınacaktır.
- Kağıt tabaklar ve porselen kupalar mikrodalgaya konulabilir. Ancak folyo içeren süt kutusu, gazete kağıdı, naylon ve sentetik içeren ürünler kesinlikle mikrodalgaya konulmamalıdır.
- Yemeklerin eşit ve tamamen ısınması için, tabağın konumu değiştirilmelidir. Ayrıca yemek, mümkün olduğunca küçük parçalar haline getirilmelidir.
- Etler, kemiklerinden temizlenerek konulmalıdır. Çünkü kemik, etin ısınmasını engeller.
- Kek, sandviç, dürüm gibi yemekler kağıt havluya sarılmalıdır. Aksi takdirde yemek ıslanır ve nemli kalır.
- Patates, domates gibi kalın kabuklu besinlerin üzerine mutlaka çizik atılmalıdır.
- Yumurta kesinlikle kırılmış ve sarısı patlatılmış olmalıdır. Aksi takdirde mikrodalgaya konulan yumurta patlayabilir.
- Su veya başka sıvılar mikrodalgaya konulacaksa, bardağın içine mutlaka metal kaşık konulmalıdır. Aksi takdirde su aşırı ısınacaktır. Bu da fırından alırken bardağın patlamasına veya elinizin yanmasına sebep olabilir.
Şunlara da göz atın;
- Mikrodalgaya asla koymamanız gerekenler
- Mikrodalgada su nasıl kaynatılır?
- Mikrodalgada patates nasıl pişirilir?
- Mikrodalga fırında çiğ havuç nasıl pişirilir?