Meşe palamudu, meşe ağacının sert meyvesine verilen isimdir. Sincap, tavşan gibi canlılar tarafından tüketilen meşe palamudu, tanen bakımından zengin olduğu için tüketilip tüketilemeyeceği hakkında bazı endişeler var. Meşe palamudu pişirildiğinde içindeki tanenler azalır. Bu yüzden pişmiş bir şekilde tüketilmesi önerilir. Ekim-Kasım aylarında toplanan meşe palamudu, kahve yapımında da kullanılabilir.
Meşe Palamudu Kahvesi Nasıl Yapılır?
Meşe palamudu kahvesi, ülkemizde yaygın olarak görülen Quercus robus cinsindeki meşe palamutları ile hazırlanır. Bunun için bir kase palamut kullanmak yeterli olacaktır.
- Öncelikle bir kase meşe palamudunu güzelce temizleyin ve bol suyla yıkayın.
- Üzerinde bulunan şapkaları dikkatlice çıkarın ve ince kabuklarını soyun.
- Meşe palamutlarını ılık su dolu bir kabın içine alarak 24 saat boyunca bu şekilde bekletin. Bu sayede acı tadını atacaktır.
- Ertesi gün suyunu süzdükten sonra meşe palamudunu yağsız tavaya alın ve yakmadan kavurun.
- Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
- Soğuyan palamutları, kahve değirmeninde toz haline gelinceye kadar öğütün.
- Öğütülmüş meşe palamudu tozunu, french presse alın ve üzerine kaynar su ekleyin. 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra, süzerek fincanlara boşaltın.
- Filtre kahve şeklinde hazırladığınız meşe palamudu kahvesini, şeker, süt ve tarçın ile tatlandırabilirsiniz.
Dilerseniz, meşe palamudu tozunu doğrudan alarak kahve yapımına geçebilirsiniz.
Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar, meşe palamudu kahvesi tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Kampta kahve nasıl yapılır?
- Közde kahve nasıl yapılır?
- Cappuccino nasıl yapılır?
- Decaf kahvenin özellikleri nelerdir?
- Mocha nasıl yapılır?