Maya hamur işlerinde kullanılan hamurun kabarmasını sağlayan maddedir. Markete gittiğinizde farklı maya çeşitleri görebilirsiniz. Tüm bu maya çeşitleri arasındaki farkları sizlere anlattık. Maya farkları nelerdir? İşte, maya türleri ve farkları:
Mayalar, insanlardan yüz milyonlarca yıl önce gelen tek hücreli mikroorganizmalardır. 1500'den fazla maya türü vardır, ancak bugün ilgilendiğimiz tür, Latince Yunanca "şeker-mantar" anlamına gelen saccharomyces cerevisiae'dir. Bu maya grubu, en sevdiğimiz karbonhidratlı yiyeceklerin üretiminden sorumlu olan ekmek mayası ve bira mayası türlerini içerir: ekmek ve alkol. Şekerlerle beslenerek ve bu gıdayı karbondioksite (ve yeterli zaman verildiğinde alkole) dönüştürerek, unlu mamullerinize sevdiğiniz yumuşak, havadar yapıyı ve biranıza kabarcıklı bir doğa kazandırırlar.
Ticari olarak üretilen üç ana ekmek mayası türü vardır: aktif kuru, instant veya maya. Hepsi, herhangi bir mayalı pişirme tarifinde hamurları mayalamak için kullanılabilir.
Canlı maya kısmen kurutulur ve granüller halinde öğütülür. Bu genellikle 10 gramlık paketler halinde satılır. Son kullanma tarihlerine kadar birkaç ay boyunca oda sıcaklığında saklanabilir, ancak ısıya duyarlıdır ve etki gücü değişebilir. Pişirmeye hazır olduğunuz ana kadar çok sıcak alanlardan uzakta sakladığınızdan emin olun; aktif kuru maya 50 dereceden daha yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında ölmeye başlayacaktır. Raf ömrünü uzatmak için, buzdolabında saklayabilirsiniz. Aktif kuru maya, tarifinize eklenmeden önce, aktif olması için ılık süt ya da su içerisinde 5-10 dakika bekletilmelidir.
İnstant maya diğer maya türlerine göre rafta daha dayanıklıdır, uzun süre muhafaza edilebilir. İnstant maya kuru mayaya kıyasla daha ince tanelidir. Kuru maya gibi kullanılmadan öne su içerisinde açmaya gerek yoktur. Instant maya, dondurucuda hava geçirmez bir kapta 2 yıla kadar saklanabilir.
Yaş maya büyük bloklar halinde satılır. Genellikle 40-45 gram arasındadır. Buzdolabında saklanması gerekir. Buzdolabında süt ve süt ürünlerinin kenarında saklanabilir. Yüksek nem içeriği nedeniyle, bu maya türü raf ömrü en az olandır, soğutma gerektirir ve ideal koşullar altında sadece iki hafta dayanır. Çok nemli veya kirli bir kapta tutulursa, bir hafta içinde beyaz kümeler küf oluşabilir ve mayanın kullanımı artık güvenli değildir. Daha uzun süre saklamak için, yaş mayanızı ayrı porsiyonlara bölün ve her parçayı bir yıl kadar dondurucuda saklayabilirsiniz. Yaş maya da kullanılmadan önce suda ya da sütte açılması gerekir.
Not:
100 gram yaş maya = 50 gram kuru maya
Şunlara da göz atın;