Mascarpone, İtalya'ya özgü bir peynirdir. Kremaya benzeyen bu peynir, özellikle tatlı yapımında kullanılır. İtalya'nın Lombardiya bölgesinde 16. yüzyıldan beri inek sütünden yapılır. Peynirin %55-60'ı yağdan oluşur. Yüksek sıcaklıktaki süt kreması, sitrik asit ile birleştirilir. Koyu bir kıvamı olan bu peynir, hafif sarımtırak bir renge sahiptir. Avrupa mutfaklarında yaygın bir şekilde kullanılan mascarpone peyniri, ülkemizde pahalı olduğu için pek tercih edilmez. Genelde restoranlarda tüketilir.
Evde mascarpone peyniri hazırlamak isteyenler için, krema ve limon suyunu bir araya getirmek yeterlidir. Öncelikle kremayı tencereye döküp köpük köpük olmasını bekleyin. Daha sonra üzerine birkaç kaşık limon suyu ekleyin ve karıştırın. Bu aşamadan sonra soğumaya bırakın. Peyniriniz soğuduğunda, tülbent ile sarın ve buzdolabına alın. Dolapta bir süzgeç içinde bekletilen peynir, yarım günlük bekleme süresinin ardından kullanıma hazır bir hale gelir. Mascarpone peyniri, 3 gün içinde tüketilmelidir.
Mascarpone peyniri, tiramisu tatlısının ana malzemesidir. Bu yüzden tiramisu yapımında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bununla birlikte cheesecake tariflerinde, labne peyniri yerine tercih edilebilir. Cupcake'lerin üzerini süslemek için de kullanılır. Kısacası mascarpone peyniri, bisküvi ve çikolatalı tatlıların bir çoğunda kullanılabilir.
Mascarpone, pahalı bir peynirdir ve bu yüzden ülkemizde çok fazla tüketilmez. Mascarpone peynirini, büyük market ve şarküterilerden satın alabilirsiniz. Ayrıca gıda satışı yapan güvenilir sitelerden de temin edebilirsiniz. Ancak alışveriş yapacağınız sitenin güvenilir olmasına dikkat edin.
Şunlara da göz atın;