Havaların ısınmasıyla birlikte mangal sezonu da açıldı. Türk kültüründe çok sevilen mangal, aile ve arkadaşlarla yapılan etkinliklerden biridir. Özellikle doğayla iç içe olduğumuz alanlarda yapılır. Izgaradan yükselen etin kokusu, tok olanları bile acıktıracak niteliktedir. Her seferinde etleri aynı şekilde pişiriyor ve aynı tatları deniyorsanız, sizi böyle alalım. Etlerinizi daha lezzetli hale getirecek farklı mangal soslarını sizler için derledik. İşte, mutlaka denemeniz gereken 5 farklı mangal sosu tarifi:
Yapılışı: Büyük bir tencereye meyve, şeker ve suyu ekleyerek birleştirin. Kaynamaya başladıktan sonra ara sıra karıştırın ve sos kalınlaşana kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra barbekü sosunu ilave ederek 15 dakika daha pişirin. Sos iyice koyulaştığında ocaktan alın ve soğutun. Bu sosu buzdolabında hava geçirmez kavanozda 3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Yapılışı: Soğanı doğrayın ve büyük bir tencerede soteleyin. Sarımsağı ince ince kıyıp soğanın üzerine ekleyin ve 1 dakika pişirin. Acı toz biber, kırmızı biber ve karabiberi ekleyerek 1 dakika daha pişirin. Worcesterchire sosu, sirke, pekmez, ketçap, hardal ve acı biber sosunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın 30 dakika kadar pişirin. Pişirdikten sonra soğuması için 15 dakika bekleyin. İnce bir süzgeçten geçirerek geniş bir kaseye süzün. Buzdolabında hava geçirmeyecek şekilde 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Yapılışı: Derin bir tencerede tereyağını eritin. Sarımsak ve soğanları ince ince kıyın ve tencereye ekleyin. 5 dakika yumuşayana kadar karıştırın. Esmer şekeri ilave edin ve ocağın altını kısın. 15 dakika ara sıra karıştırarak pişirin. Bu esnada domatesleri yıkayın be kabuklarını soyun. Kalan malzemeleri tencereye ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Piştikten sonra blenderdan çektirerek püre haline getirin. Ardından süzgeçte süzün ve tencereye geri koyun. 30 dakika daha pişirdikten sonra buzdolabında dinlendirebilirsiniz. İkinci pişirme işleminden sonra sos, 1/3 oranında azalacak ve koyulaşacaktır.
Yapılışı: Baharatları tencerede birleştirin. Sirkenin çok az kısmını ekleyerek karıştırın. Daha sonra pekmez, ketçap, hardal, yağ ve kalan sirkeyi ilave edin. Sürekli karıştırın ve kaynatın. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısın 10 dakika daha pişirin. Ardından soğumaya bırakın. Sosu cam kavanoza dökün ve kapağını kapatın. Bu şekilde 3 aya kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Özellikle tavuk, jambon ve sosise çok yakışmaktadır.
Yapılışı: Fırını önceden 220 dereceye ayarlayın. Sarımsakları alüminyum folyonun üzerine dizin ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Sonra folyoyu sarıp fırına atın ve 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkarınca 15 dakika soğutun. Fırından çıkmış yumuşak sarımsakları küçük tencereye koyun. Kalan malzemeleri de ekleyin. Orta ateşte sos kalınlaşıncaya kadar 20 dakika karıştırarak pişirin. Ardından tencereyi kenara alıp ılıtın. Sosu mutfak robotuna aktarıp pürüzsüz bir hale gelinceye kadar çektirin. Tamamen soğuyunca hava geçirmez kapta buzdolabında dinlendirin.
Şunlara da göz atın;