Cilt sağlığı için çok faydalı olan mandalina kabuğu, 'vitamini kabuğunda' sözünün tam olarak karşılığı sayılır. Siz de hiçbir ürün çöpe gitmesin diyenlerdenseniz, sizi böyle alalım. C vitamini bakımından çok zengin olan mandalinayı güzelce soydunuz ve içindeki taneleri yediniz. İşte tam da bu noktada kabuklarını çöpe atmak yerine, farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.
Mandalinanın kendine has kokusunu bilmeyen yoktur. Mandalina kabuğunun içinde bulunan uçucu yağlar, baş ağrılarını hafifletme konusunda oldukça etkilidir. Eğer başınızda şiddetli bir ağrı varsa, mandalina soyup kabuğunu koklayabilirsiniz.
Küçükken evinizde soba varsa, mandalina ve portakal kabuklarının sobanın üzerine konularak evin kokusunu değiştirdiğini bilirsiniz. İşte, evi bütünüyle saran balık gibi kötü kokuları gidermek için mandalina kabuğundan destek alabilirsiniz. Bunun için kabukları bir tencereye koyup üzerine su eklemek ve kaynatmak yeterlidir. Dilerseniz, içerisine 1 çubuk tarçın veya 1 tatlı kaşığı toz tarçın da ekleyebilirsiniz.
Mandalina kabukları antioksidan içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir. Bu yüzden onları çöpe atmak yerine güneşte veya fırında kurutabilirsiniz. Kuruyan kabukları mutfak robotundan geçirerek toz haline getirin. Daha sonra cam kavanoza aktarın ve hava almayacak şekilde kapağını kapatın. Mandalina kabuklarını bu şekilde yemeklere, içeceklere veya tatlılara ekleyebilirsiniz.
Biriktirdiğiniz mandalina kabukları henüz kurumadıysa, 1 bardak su kaynatın ve bardağın içerisine alın. Suyun içerisine 2 adet mandalina kabuğunu küçük parçalara bölerek atın. 10 dakika demledikten sonra suyunu süzüp içebilirsiniz. Tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
2 adet mandalinadan çıkan kabukları güzelce kurutun. Daha sonra küçük parçalara ayırın ve 1 bardak kaynar suyun içerisine atın. Bardağın üzerini kapattıktan sonra 5-7 gün arası serin bir yerde muhafaza edin. Rengi sarıya dönen sudan kabukları çıkartın. Suyu cam kavanoza aktarın ve günde 3 kez aç karna tüketin. Öksürüğün kesildiğini göreceksiniz.
Cam bir kasenin içerisine bolca kaynar su dökün. Daha sonra en az 2 mandalinanın kabuğunu kaynar suya atın. Başınızın üzerine temiz bir havlu koyun ve kasenin üzerine doğru eğilin. Yükselen buharı olabildiğince burnunuza çekin. Ortalama 10 dakika boyunca 3'er nefes alıp verdikten sonra başınızı uzaklaştırın ve tekrar yaklaştırın.
Mandalina kabuklarını yatay bir şekilde soyun ve içerisine biraz zeytinyağı koyun. Mandalinanın ortasında kalan beyaz kısmı da fitil olarak kullanabilirsiniz. Diğer kabuğa dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Kabuğun içindeki fitili yaktıktan sonra, şekil verdiğiniz mandalinayı üzerine kapatın.
Mandalinanın kabuklarını hiç soymadan, bütün bir halde reçel yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;