Serinletici derecede serin, lezzetli bir kase makarna salatası mükemmel bir yaz yemeğidir. Yemek yanlarında, gün sofralarında ya da sade olarak keyifle tüketilebilir. Yumuşak makarna, keskin sos ve lezzetli soslar, karbonhidrat severlerin rüya salatasını oluşturur, ancak sizi şaşırtabilecek bir makarna salatası kuralı vardır.
Pek çok restoran, şarküteri ve yemek tutkunlarının buzdolaplarında karşımıza çıkan farfalle (kelebek) makarna salatası, özellikle zeytinyağı soslarını tercih edenler için pek de uygun bir seçenek değil. Kendine özgü şekli nedeniyle sevgiyle fiyonklu ya da kelebek makarna olarak adlandırılan farfalle, düdük makarnadan daha iyi bir makarna salatası seçeneği gibi görünebilir, ancak en iyi sonuç için doğru eşleştirme değildir. Farfalle makarnaların ortasında, özellikle al dente hazırlandığında sertliğe eğilimli düğümler bulunur.
Makarna salatasını yapmak için makarnalar al dente'nin hemen ötesinde pişirilmeli ve soğuk olarak servis edilmelidir. Makarna soğudukça retrogradasyon adı verilen bir işlem, makarnaların daha sert olmasını sağlar. Biraz az pişmiş farfalle, gevrek bir makarna salatası anlamına gelebilirken, tavsiye edilen fazla pişirme, hassas farfalle kanatlarını retrogradasyondan sonra bile lapa gibi bırakabilir.
Makarna salatası için düdük makarna, burgu makarna, midye makarna kullanılabilir.
Biraz klişe görünebilir, ancak düdük makarna salatası için kesinlikle en iyi seçimdir. Tirbuşon şekli, daha ince sosun tutunması için tonlarca köşe ve çatlak sağlar. Kelebek makarnaları sıcak ve ağır soslar için bekletebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;