Tüm malzemeleri hazırlayıp mutfağa girdiniz ve pilav yapmaya başladınız. Ancak bazı şeyler yolunda gitmiyor ve pirinçler suyunu çekmiyorsa, bunun bazı sebepleri olabilir. Özellikle pirinç pilavı yaparken tüm uğraşlarınızın ve malzemelerin çöpe gitmesini istemiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu püf noktaları ile siz de pilavınızın lapa olmamasını sağlayabilirsiniz. Tüm dikkatinize rağmen pilav yine de lapa olduysa, üzülmeyin. Lapa pilavı kurtarabileceğiniz teknikleri sizler için yazımızda derledik. İşte, pilavın lapa olmasının nedenleri ve kurtarma yöntemleri:
Pilav Neden Lapa Olur?
- Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
- Pilav yapımında ince tabanlı tencere kullanmak, pirinçlerin tabana yapışmasına, ısının eşit yayılmamasına ve pilavın lapa olmasına yol açar. Bu nedenle pilav yapımında kalın tabanlı tencere veya seramik tava ve tencereleri kullanabilirsiniz.
- Pirinçleri yapım esnasında çok fazla karıştırmak, nişastaların ortaya çıkmasına yol açar. Bu yüzden pişirme esnasında pirinçleri karıştırmayın.
- Pirinçleri pişirirken tencere kapağını sürekli açmak da nem dengesini bozar. Bu nedenle tencere kapağı sık sık açılmamalıdır.
Lapa Olan Pilav Nasıl Düzeltilir?
- Öncelikle pilavın lapa olduğunu yapım aşamasında fark ettiyseniz, kolay bir şekilde kurtarabilirsiniz. Eğer koyduğunuz suyun çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, pirinçleri karıştırmayı bırakın. Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
- Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
- Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin. (Bu işlem lavaboda yapılmalıdır.) Suyun süzülmesini hızlandırmak için süzgeci hafifçe sallayabilirsiniz. Pilav kurtulduysa, afiyetle yiyebilirsiniz.
- Eğer süzme işleminden sonra pirinç taneleri birbirine yapıştıysa, pilavın üzerine az miktarda soğuk su ekleyin ve pirinç tanelerini elinizle ayırın.
- Pilavın fazla suyunu gidermek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise, fırında pişirmektir. Pilavı fırın tepsisine eşit şekilde yayın ve 180 dereceli fırında 5 dakika pişirin.
Videolu anlatımıyla 'Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır?' sayfamıza göz atın.
Lapa Olan Pilav Hangi Tariflerde Kullanılır?
Bazı durumlarda tüm çabalara rağmen pilav düzelmeyebilir. Bu durumda lapa olan pilavı farklı tariflere dönüştürerek çöpe gitmesini önleyebilirsiniz.
- Kızarmış Pilav:
Lapa olan pilavın suyunu güzelce süzün. Sarımsak ve soğanı ince ince doğrayıp tavada saydamlaşana kadar pişirin. İçerisine küp küp doğranmış havuç ve bezelye ilave edebilirsiniz. Pilavı bir kaşık olacak şekilde azar azar tavaya ekleyin ve sürekli karıştırın. Pilavın üzerinde duman tütmeye başlayınca olmuş demektir. Dilerseniz, fried rice tarifinden yararlanabilirsiniz.
- Sütlaç:
Pilav�� kısık ateşte pişirin. Üzerine 2 su bardağı süt, 1 paket vanilya, 1 su bardağı krema ve 1/2 su bardağı toz şeker ekleyin. Ocağı orta ateşe getirerek sürekli karıştırın. Kıvam aldığında buzdolabında dinlendirerek servis edebilirsiniz. Lapa pilavı sütlaç yapımında kullanarak malzemelerin çöpe gitmesini önleyebilirsiniz.
Dilerseniz, lapa olan pilavı kadınbudu köfte tarifinde de kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?
- Değişik pilav tarifleri
- Çorba hazırlarken yapılan hatalar
- Yanmış tencere nasıl temizlenir?
- Kekin içi neden hamur kalır?