Yeşil lahana ve marul benzer görünse de yeşil lahana daha besleyicidir. İkisinin ayrıca önemli ölçüde farklı tatları, dokuları ve mutfak kullanımları vardır. Başlangıç olarak lahana ve marul tamamen farklı sebzelerdir. Lahana, turpgiller familyasından geniş ve kat kat yaprakları olan, sonbahar ve kış aylarında yetişen bir bitki türüdür. Marul ise papatyagiller ailesinden geniş yapraklı, ılıman iklim sebzesidir. Genelde yaprakları çiğ olarak tüketilir.
Lahana ve marulun birçok çeşidi vardır. Bununla birlikte, pek çok insan, benzer görünümleri nedeniyle özellikle marketlerde en yaygın lahana türü olan yeşil lahanayı göbek marulla karıştırıyor. 100 gram lahana ve marul içindeki besin değerlerini karşılaştıralım.
Gördüğünüz gibi hem lahana, hem de marulun kalorisi düşüktür ve minimum düzeyde protein, yağ ve karbonhidrat sağlar. Bu arada yeşil lahana, A vitamini hariç çoğu besin maddesi açısından daha yüksektir.
Lahana lif açısından daha zengin olduğu için sindirim sağlığı bakımından önemlidir. Özellikle yeşil lahana, polifenol bileşikleri ve C vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar güçlü antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu hücresel hasarla savaşmaya yardımcı olur. Göbek marul antioksidanlar içerirken, lahana ve kırmızı marul gibi diğer marul çeşitleri çok daha yüksek miktarlarda içerir.
Lahana ve marul benzer görünseler de tatları tamamen farklıdır ve mutfakta farklı şekillerde kullanılırlar. Örneğin yeşil lahana, biraz yumuşak, sulu bir tada sahip olan maruldan daha karmaşık, biberli bir tada ve daha çıtır bir dokuya sahiptir. Lahananın daha sert dokusu, kaynatma gibi pişirme uygulamalarında iyi dayanmasını sağlar, bu nedenle lahana sıklıkla pişmiş olarak servis edilir. Marul ise genellikle çiğ olarak servis edilir. Salata, burger ve tabakları süslemek amacıyla kullanılırlar. Çiğ lahana ayrıca mayonez, sirke, hardal ve diğer malzemelerle birleştirilerek barbekü ve pikniklerde popüler bir garnitür olan lahana salatası yapılabilir.
Eğer ikisi arasında sağlıklı bir seçenek arıyorsanız, lahanayı seçebilirsiniz. Yeşil ve kırmızı lahana da dahil olmak üzere lahana, tipik olarak vitaminler, mineraller ve faydalı bitki bileşikleri açısından maruldan daha yüksektir. Ancak lahananın maruldan farklı bir tat ve dokuya sahip olduğunu, dolayısıyla bazı marul bazlı tariflerde işe yaramayabileceğini unutmayın. Bununla birlikte marul da sağlık açısından faydalı bir besindir ve çiğ olarak kullanıldığı için bazı yemeklere daha fazla uyum sağlar. Bu yüzden her iki besini de beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;