Mart ayı itibari ile tezgahlarda yerini alan kuşkonmazlar tariflere renk katmalarının yanı sıra sağlık yararları ile de tercih edilen bir sebzedir. Kuşkonmazları fazla aldığınız zaman ne yapmanız gerekir? Kuşkonmazları, düzgün bir şekilde saklarsanız buzdolabında bir hafta veya daha fazla kalır. Kuşkonmaz sapları çiçek saplarına benzer: taze kalmaları için dik ve nemli tutulmaları gerekir. Mümkün olduğu kadar uzun süre muhafaza edebilmeniz içim kuşkonmaz saklama yöntemlerini sizlerle paylaştık. İşte, kuşkonmaz saklama yöntemleri:
Taze Kuşkonmaz Nasıl Saklanır?
- Mümkün olan en taze kuşkonmazı seçin. Taze kuşkonmaz parlak yeşil olmalı ve uçlarından saplarına kadar sert olmalıdır. Sapların altını kontrol edin: Sert ve kahverengiyse, kuşkonmaz taze kesilmemiş demektir.
- Lastik bandı demetin etrafında bırakın. Kuşkonmaz genellikle demet halinde gelir ve bir lastik bantla bağlanır. Bant, kuşkonmazı dik olarak saklamayı ve tazeliğini korumayı kolaylaştırır.
- Gerekirse uçları kesin. Keskin bir bıçak alın ve biraz sert ve odunsu olan kısmı kesin. Kesilen uçları atın.
- Bir torba veya kavanozu su doldurun. Kabı sonuna kadar doldurmaya gerek yok; kuşkonmazı nemli tutmak için yeterli su koymak yeterlidir.
- Bir diğer uygun yöntem ise bir kağıt havluyu ıslatıp kuşkonmazın kesik uçlarına sarmaktır. Kağıt havlu kurudukça birkaç günde bir değiştirmeniz gerekecektir.
- Kuşkonmazı kapta dik olarak saklayın. Kuşkonmazı dik olarak saklamak, kaptaki suyu emmesini sağlayarak saplarını taze ve sağlam tutar. Saklama poşeti kullanıyorsanız, poşetin üst kısmını kuşkonmazın etrafına lastik bantlayın, böylece su dökmeden buzdolabının kapısında dik olarak saklayabilirsiniz.
- Plastik bir torba ile örtün. Gevşek bir plastik torba kullanın ve kuşkonmaz uçlarının ve kavanozun üzerine sarın. Bu kuşkonmaz tadı taze tutacaktır.
- Su bulanıklaştığında suyu değiştirin.
Kuşkonmaz Nasıl Dondurularak Saklanır?
- Taze, kalın kuşkonmazları seçin. Rengi değişmiş olanlardan kaçının.
- Odunsu, sert ve farklı renklerdeki uçları kesin.
- Tencerede suyu kaynatın ve ayrı bir kapta buzlu su hazırlayın. Kuşkonmazları sıcak su içerisinde 30 saniye kadar bekletin ve buzlu soğuk su da şoklayın.
- Peçete üzerine alarak fazla sularından arındırın ve uygun bir kaba porsiyonlara ayırarak dondurucuya yerleştirin.
Pişmiş Kuşkonmaz Nasıl Saklanır?
- Kuşkonmazı fazla pişirmeyin. Aşırı pişmiş kuşkonmaz lapa gibi olur ve sakladıktan sonra tekrar ısıtmaya çalışırsanız yenmez olur. Pişmiş kuşkonmazınızı saklamak istiyorsanız, pişirdikten sonra hala diri kaldığına emin olun.
- Kuşkonmazı haşlamak veya buharda pişirmek, gevrek dokusunu korurken lezzetini ortaya çıkarmanın iyi yollarından biridir.
- Kuşkonmazı hava geçirmez bir kapta saklayın. Pişmiş kuşkonmazı mümkün olduğunca az hava içeren bir kapta saklarsanız en uzun süre dayanır. Sıkı oturan bir kapağa sahip plastik veya cam bir gıda saklama kabı en iyisidir.
- Kuşkonmazı buzdolabında en fazla beş ila yedi gün tutun. Pişmiş kuşkonmaz, saklandıktan sonraki birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Bundan sonrasında parlak ve sert dokusunu kaybeder.
Şunlara da göz atın;
- Keten tohumu nasıl saklanır?
- Brownie nasıl saklanır?
- Zeytinyağı nasıl saklanır?
- Kabak nasıl saklanır?
- Kuşkonmazlı tarifler