Kuru incir, incirin kurutulmasıyla elde edilir. Anadolu'da binlerce yıldır tüketilen kuru incir, hem vitamin, hem de mineral bakımından zengindir. Kuru incir, atıştırmalık olarak kahvaltılarda, ara öğünlerde ve diyet listelerinde tüketilebilir. İncir, güneş veya fırında kurutulduktan sonra satışa sunulur. Kuru incir, dilimlenerek tatlılara da eklenebilir. Hazır olarak alınan kuru incir, doğru yöntemlerle saklanırsa uzun süre tüketilebilir.
Kuru incir, eğer 10-15 gün içinde tüketilecekse, buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Güneş görmeyen, serin ve karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz. Kuru inciri temiz cam kavanozlarda ağzını kapatarak da muhafaza edebilirsiniz. Bu aşamada, saklayacağınız ortamın nemli olmamasına dikkat edin. Nem, kuru incirin kısa sürede bozulmasına neden olabilir. Kuru inciri, ocak ve doğalgaz gibi sıcaklık yayan eşyalardan uzak bir yerde daha güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.
Kuru inciri, buzdolabında saklayacaksanız hava almayan kapların içine yerleştirebilirsiniz. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları, kuru incirin saklanması için uygundur. Kuru inciri buzdolabı kapağında veya kahvaltılıkların olduğu yerde 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Kuru inciri uzun süre tüketmeyecekseniz, derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için, kuru incirleri buzdolabı poşetlerine doldurun. Ağzını sıkıca bağladıktan sonra poşetin üzerine tarih etiketi yapıştırın. Kuru inciri, derin dondurucuya yerleştirin. Mümkünse etlerden uzak bir alana yerleştirmeye dikkat edin. Kuru incir, derin dondurucuda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Kullanmak istediğinizde buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında bekletmeniz yeterlidir.
Kuru incir, nemli alanlarda kalırsa kısa sürede küflenebilir. Küflenen kuru incir, kesinlikle tüketilmemelidir. Ek olarak kuru incir bozulduğunda üzerine farklı renkler oluşur. Tadında ve kokusunda keskin değişiklikler olur. Böyle durumlarda kuru inciri tüketmemek, en sağlıklısıdır.
Şunlara da göz atın;