Salça, birçok yemekte kullanılan kurtarıcı niteliğinde bir üründür. Domates ve biber bazlı olarak hazırlanan salçalar, genellikle cam kavanoz veya konservelerde muhafaza edilir. Ancak açıldıktan sonra kısa sürede kullanılmaması veya doğru yöntemlerle saklanmaması halinde üzerinde küf tabakaları görülmeye başlanabilir. Bu küfler hem sağlık açısından tehlikeli, hem de lezzet bakımından yetersizdir.
Birçok kişi, salça küflendiğinde bir kaşık yardımıyla üzerindeki küfleri temizler ve salçanın geri kalan kısmını kullanmaya devam eder. Peki, bu durum ne kadar doğru? Öncelikle küf tabakası, yalnızca görünür kısımlarda değildir. Yani, küf nedeniyle oluşan bakteriler yüzeyde kalmak yerine salçanın tümüne nüfuz etmiş olabilir. Salçada oluşan küfler zehirlidir. Özellikle hassas mideye sahip olan kişiler, küfler temizlense bile salçayı tükettikten sonra sindirim sorunları yaşayabilir.
İkinci bir konuda bazı kişilerin küf alerjisi olmasıdır. Salçanın üzeri küflerden temizlense bile görünmeyen kısımlarda toksisite oluşmuş olabilir. Böyle durumlarda salçanın tüketilmesi, küf alerjisi olan kişilerde nefes darlığı, anafilaksi ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Çok bilindik olmamasına rağmen küf macunu alerjisi sonrası ölen kişilerin olduğunu unutmamak gerekir.
Küflenmiş salçada ek olarak kabarcıklar varsa, salçanın kokusu ve tadında farklılıklar varsa, salça yalnızca küflenmemiş aynı zamanda bozulmuş demektir. Bozuk gıdalar sağlık açısından ciddi tehlikelere yol açabilir.
Salçanın küflenmesini önlemek için, üzerine zeytinyağı koyabilir, salçayı kilitli torbalara bölüştürerek buzlukta saklayabilir veya kısa sürede tüketmeyi düşünebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;