Közlenmiş kapya biber, lezzetli ve çok yönlü bir gıda olarak pek çok yemeğe eklenebilir. Ancak doğru şekilde saklanması, tazeliğini ve lezzetini uzun süre koruması için önemlidir. Özellikle yaz aylarında alınan kapya biberler, közlendikten sonra buzdolabı, buzluk veya kavanozda saklanabilir. Önemli olan hava almayacak şekilde saklanmasıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulabilir.
Kapya biberleri közledikten sonra kabuklarını soyun ve içindeki çekirdekleri temizleyin. Biberleri küçük parçalara ayırabilir ya da bütün halde saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabında doğrudan saklayacaksanız, biberlerin fazla nemini bir kağıt havlu ile alın. Közlenmiş biberleri hava almayacak şekilde saklamak için hava geçirmez bir kap ya da plastik saklama kutusu tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak, üzerini streç film ile sıkıca kapatmak da yeterli olacaktır. Biberlerin üzerine biraz zeytinyağı gezdirirseniz, hem lezzetini artırır hem de biberlerin tazeliğini daha uzun süre korur. Buzdolabında bu şekilde saklanan közlenmiş kapya biberler, 4-5 gün boyunca tazeliğini korur. Ancak bu süre zarfında mümkün olduğunca hızlı tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kapya biberleri közledikten sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini temizleyin. Biberleri bütün halde ya da büyük parçalar halinde kavanozlara yerleştirebilirsiniz. Kullanacağınız kavanozları iyice yıkayıp sterilize edin. Kavanozları kaynar suda birkaç dakika kaynatmak, mikroplardan arındırmak için en etkili yöntemdir. Közlenmiş biberleri kavanozlara yerleştirin. Üzerine, biberlerin tamamını kaplayacak kadar zeytinyağı ya da üzüm sirkesi ekleyin. Sirke eklemek, biberlerin bozulmasını engeller ve hafif ekşimsi bir lezzet verir. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirip bir gece bu şekilde soğumasını bekleyin. Bu, kapakların vakumlanmasını sağlayacaktır. Biber kavanozlarını buzdolabına kaldırın. Bu yöntemle kavanozda saklanan közlenmiş kapya biberler, 6 ay ila 1 yıl boyunca dayanabilir.
Biberleri közleyip kabuklarını soyduktan sonra, çekirdeklerini temizleyin. Biberleri dondurucuya koymadan önce fazla suyunu kağıt havlu ile alarak kurulayın. Biberleri tek tek dondurmak için öncelikle geniş bir tepsiye aralıklı şekilde dizin ve buzlukta birkaç saat dondurun. Bu yöntem, biberlerin birbirine yapışmasını engeller. Donduktan sonra biberleri buzdolabı poşetine ya da vakumlu saklama poşetine yerleştirin. Poşetlerin havasını alarak sıkıca kapatın. Havasız ortamda saklanmaları, lezzet ve doku kaybını azaltacaktır. Buzlukta bu şekilde saklanan közlenmiş kapya biberler 6 ila 8 ay boyunca tazeliğini ve lezzetini korur. Kullanacağınız zaman dondurucudan çıkarıp çözdürdükten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;