Lor peynirinin kalsiyum ve fosfor açısından zengin olması, kemik ve diş sağlığını destekler. Düşük tuz içeriği nedeniyle hipertansiyon hastaları için de uygun bir alternatif olabilir. Ancak, taze ve katkısız lor tercih edilmesi sağlık açısından daha faydalıdır.
Lor peyniri protein, fosfor, kalsiyum B vitaminlerini içerir. Lor peynirinin yüksek protein içeriği ve düşük kalori içermesi nedeniyle kahvaltı ve salatalara eklenerek kilo vermeye yardımcı olur.
Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha kontrollü yükseltir. Bu nedenle besin seçiminde glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Süt, düşük glisemik indeksli olduğu için yavaş emilir. Böylece kan şekeri dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Uzun süre tokluk sağlayarak kilo kontrolünde yardımcı olur. Kahvaltılarınıza veya ana öğündeki salatalarınıza lor peynirini eklemek kan şekerini dengelemede yardımcı olur.
Lor peynirinde bulunan kalsiyum kas kasılması ve gevşemesi, sinir iletiminde rol oynar. Bu nedenle sporcular için oldukça önemlidir. Antrenmandan önce karbonhidrat depoları doldurulmalı. Bunun için de 1-2 saat önce ara öğün, 3-4 saat önce ana öğün bitmiş olmalı. Antrenmandan önce glisemik indeksi düşük besinler öğünlerde mutlaka bulunmalıdır. Böylece kan şekeriniz dengelenir ve sportif performansınız artar. Kazein proteini içermesi nedeniyle kas metabolizması ve protein sentezini sağlayan dallı zincirli aminoasitleri içerir. Bu nedenle spor yapanlar için oldukça sağlıklı kahvaltı seçeneğidir.
Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Beslenme programına eklenen antioksidan besinler oksidatif stresten korunmaya yardımcı olur. Lor peynirinde bulunan çinko bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yaraların iyileşmesinde rol oynar.
Kemik sağlığında da oldukça önemli rolü vardır. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kemiklerin güçlü olması, büyüme ve gelişme için gereklidir.
Süt ve süt ürünleri tüketildiği zaman gaz, şişkinlik ve sindirim zorluğu yaşıyorsanız laktoz ile ilgili bir sorun olabilir. Süt şekeri olarak da adlandırılan laktoz glikoz ve galaktozdan oluşur. İnce bağırsaklarda laktozu sindiren laktaz enzimi vardır. Bu enzim laktozu parçalayarak vücut tarafından kullanılmasını sağlar. Enzim yoksa veya yetersiz ise laktoz emilemez ve sindirilemez. Kalın bağırsak bakterileri tarafından fermente olur ve gaz, kramp, şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Buna laktoz intoleransı denir. Dünyanın yaklaşık %70’inde bu rahatsızlık bulunuyor. Tedavisinde ise laktoz beslenme programından azaltılır. Laktoz içeren besinlerin porsiyonları küçültülür. Yavaş tüketilir. Lor peynirinde de laktoz olduğu için uygun değildir.
Kalsiyum içermesi nedeniyle diş çürüklerinin önlenmesinde görev alır. Kalsiyum ve fosfor kemik yoğunluğunu arttırarak yaşlılık döneminde osteoporozdan korumaya yardımcı olur.
Düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermek için tercih edilmektedir. 100 gramı 90 kcal içermektedir. 1 yemek kaşığı lor peyniri 10 kcal’dir. Kahvaltı veya ana öğünlerdeki salatalara lor peyniri eklemek protein içeriğini arttırırken tokluk süresini uzatır ve böylece kilo vermeye de yardımcı olur.
Lor peynirinin sindirimi kolaydır. Sindirim sistemini düzenleyerek mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Probiyotik içermesi nedeniyle bağırsak sağlığını destekler.
Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini referans besine göre ne kadar arttırdığı önemlidir. Referans besin de glukoz veya beyaz ekmektir. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha kontrollü yükseltir. Bu nedenle besin seçiminde glisemik indeksi düşük lor peyniri gibi besinler tercih edilmelidir.
Malzemeler
Tarif
Pancarların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın ve Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yumuşayıncaya kadar pişirin. Yeşillikleri bol suyla yıkayıp suyu süzdürdükten sonra salata tabağına alın. Üzerine minik doğradığınız arpacık soğanı ilave edin. Peyniri ve cevizi elinizle ufalayarak salatanın üzerine serpin. Son olarak pancarı da ekledikten sonra ayrı bir kapta karıştırdığınız salata sosunu üzerine gezdirin. Servis yapın.
1 porsiyon için besin değeri
Yazar: Uzm. Dyt. Perihan Kılıç
https://www.instagram.com/dyt.perikilic/