Keto, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir, ancak bazen "yüksek yağlı" kısım zor olabilir. Ancak hangi yemeklik yağların keto için en uygun olduğunu bilmek zor olabilir. Tüm yağlar saf yağdır ve karbonhidrat içermez, ancak sağlık açısından bazıları diğerlerinden daha iyidir. Sağlıklı bir beslenme planı için, ketojenik diyete uygun olan yağlar seçilmeli ve bazı yağlardan kaçınılmalıdır. Bu yazıda keto dostu yağlar ve kullanımları hakkında bilgi veriyoruz.
Hindistan cevizi yağı, bitki bazlı bir yağ çeşididir. Genellikle yalnızca hayvansal yağlarda görülen yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle oda sıcaklığında katıdır. Kızartma yerine daha düşük ısıda pişirmeyi içeren yemeklerde kullanılır. Ancak hindistan cevizi yağının bir dezavantajı, onunla pişirilen gıdalara hindistan cevizi tadı vermesidir. Ek olarak, yakın zamanda yapılan bir inceleme, hindistan cevizi yağı tüketiminin, tropikal olmayan bitkisel yağların tüketimine kıyasla önemli ölçüde daha yüksek LDL (kötü) kolesterol ile sonuçlandığını buldu.
Zeytinyağı, doğal olarak yağ oranı yüksek olan zeytinlerden preslenen yağdan yapılır. Yaygın olarak mevcut en sağlıklı yağlardan biri ve hatta muhtemelen genel olarak en sağlıklı gıdalardan biri olarak kabul edilir. Sızma zeytinyağı, en az işlenmiş ve kalitesi en yüksek olan yağ çeşididir.
Preslenmiş avokadolardan yapılan avokado yağı da bir başka mükemmel yağ seçeneğidir. Sotelenmiş ve tavada kızartılmış yiyecekleri tamamlayan zengin, cevizli bir tada sahiptir. Avokado yağının bir dezavantajı, hem zeytin, hem de hindistan cevizi yağlarından daha pahalı olmasıdır.
Tereyağı süt kremasından elde edilen katı bir yağdır. Teknik olarak bir yağ olmasa da birçok yağ gibi yemek pişirmede kullanılır. Tereyağı yemeklere zengin bir tat katar ama aynı zamanda çok çabuk kızarır ve bu nedenle çabuk yanabilir. Özellikle yemeklerin uzun süre pişmesi gerekiyorsa, yüksek ısıda pişirmeye uygun değildir.
Ghee, tereyağının ısıtılması ve ısıtma işlemi sırasında biriken süt proteinlerinin çıkarılmasıyla yapılır. Sonuç, oda sıcaklığında katılaşan, lezzetli, arıtılmış bir tereyağıdır. Hint mutfağında sıklıkla sade yağ kullanılır. Ghee, tereyağı kadar kolay yanmaz, bu nedenle yüksek ısıda pişirmeye daha uygundur.
Aşağıdaki yağlar endüstriyel tohum yağları olarak kabul edilir ve genellikle keto diyetinde önerilmez:
Doğal olarak yağ oranı yüksek olmayan tohumlardan yapılırlar, bu nedenle yağlarının çıkarılması için endüstriyel bir rafinasyon işleminden geçmeleri gerekir. Bu yağlar, hindistan cevizi, avokado ve zeytin gibi yağlı gıdalardan daha kolay elde edilen yağların aksine yüksek oranda işlenir. Ne yazık ki, daha fazla işlemden geçen gıdalar sağlığınıza daha zararlı olabilir, kilo alımını ve tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hatta bazı kanserler gibi kronik hastalıkları teşvik edebilir.
Ek olarak, bu yağlar kararsızdır ve ısıtıldığında hızla parçalanarak akrilamid gibi zararlı, potansiyel olarak kansere neden olan bileşikleri açığa çıkarır. Bu nedenlerden dolayı endüstriyel tohum yağları sadece keto diyetinde değil, hangi beslenme düzenine bağlı kalırsanız olun sınırlandırılmalıdır.
Şunlara da göz atın;