Öncelikle kesme tahtası seçilirken hangi materyalden yapıldığına dikkat etmek gerekmektedir. Evlerde yaygın olarak tercih edilen ahşap veya tahta kesme tahtalarını kullanmak sağlık açısından çok doğru değildir. Çünkü ahşap doğal olarak gözenekli bir yapıya sahip olmakla beraber içerisinde su ve nem tutma özelliklerinden ötürü bakteri gelişimine çok uygundur. Bu sebeple profesyonel mutfaklarda tercih edilmezler.
Cam kesme tahtaları sağlık açısından son derece uygun olmalarına karşın profesyonel mutfaklarda, mutfak kazalarına yol açmaları ve bıçakların en büyük düşmanı olduklarından dolayı cam materyallerden yapılmış tahtalarda tercih edilmez.
Plastik yani polikarbon, polietilen kesme tahtaları tercih edilmelidir. Bunun sebebi gözenekli bir yapısı olmaması, içerisinde su ve nem barındırmaması, bakteri oluşumuna sebep vermemesi, ayrıca bıçakların ömrünü kısaltmaması adına profesyonel mutfaklarda tercih edilen en yaygın materyaldir.
Bu sorunun karşılı aslında mutfaklarda en çok dikkat edilmesi gereken hususa bizi getiriyor. O da çapraz bulaşma konusudur. Çapraz bulaşmayı önlemek için aynı tahta birden fazla işlemde kullanılmamalıdır. Bunun sebebi Çiğ et ürünlerindeki bakterilerin mutfakta kullanılacak diğer ürünlere bulaşmasını önlemektir. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu uluslar arası olarak kullanılan kesme tahtası renk kodlarına uyarak çalışmaktır. Böylelikle sorumuzun cevabı; polietilenden yapılmış ve kırmızı renkli kesme tahtaları et kesmek için en doğru olanlarıdır. Çalışma tezgahınızın durumuna göre kalınlıkları istenilen boyutta ayarlanabilir.
Profesyonel mutfaklarda kullanılan polietilen kesme tahtaları bulaşık makinelerinde yüksek sıcaklıklarda kolaylıkla yıkanabilir. Uzun süre kullanımlarda bıçak darbeleri sonucu tahtada oluşan ve göze hoş gözükmeyen çizikler ve derin oluklar için en doğru olanı ya tahtaların üzerini sildirme (yani üzerindeki tabakayı sıyırma) işlemini yaptırmaktır. Silme tahtaları mutfakta çalışırken bile bezle silinerek tekrar bir başka işlem için kullanılmamalıdır. Çünkü bu işlem ve silmek için kullanılan bez çaprak bulaşma için çok tehlikeli bir unsur haline dönüşmektedir.
Yazar:
Selçuk KARAÇAM
Öğretim Görevlisi
Şunlara da göz atın;