'Nerede o eski bayramlar?' dediğinizi duyar gibiyiz. Korona virüsü nedeniyle evde kaldığımız bu günlerde, bayramları eski coşkusuna kavuşturacak ev yapımı şerbet tariflerini yazımızda derledik. Şerbet nasıl yapılır diyenler için mevsim meyveleri ile hazırlanan en lezzetli şerbetleri sizlere sunuyoruz. Yemeklerin yanına çok yakışan şerbetleri, özellikle et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Güllüden ballıya, meyveliden baharatlıya birbirinden lezzetli şerbetleri bu bayramda sizlerle buluşturuyoruz. İşte, hem lezzeti, hem de hafifliği ile yemeklerin yanında sunabileceğiniz 15 bayramlık şerbet tarifi:
Sumak çekirdeği, bal ve limon ile hazırlanan bu şerbet, Akdeniz mutfağında sık sık tüketilir. Genellikle baharat olarak kullanılan sumak çekirdeği, iltihapların giderilmesinde etkilidir.
Reyhan otu, tarçın, limon ve karanfil ile hazırlanan reyhan şerbeti, Osmanlı'da en çok tüketilen şerbet çeşitlerinden biridir. Özellikle yemek sonrasında tüketilmesi önerilir. Reyhan şerbetinin sakinleştirici ve stres azaltıcı etkileri mevcuttur.
Tatlıların içerisinde sık sık kullanılan sütü, bu kez şerbet yapımında kullanıyoruz. 10 dakika da kolayca hazırlanan süt şerbetini kavrulmuş badem ve ceviz ile zenginleştirebilirsiniz.
Hafif içecek sevenler için de bir önerimiz var. Gül yaprakları ve su ile ortalama 10 dakika da hazırlanan gül şerbetini hem yemeklerin yanında, hem de tatlılarla birlikte servis edebilirsiniz.
Şifa deposu olarak bilinen karanfil ve tarçını, nefis bir şerbet tarifi için bir araya getiriyoruz. Osmanlıdan miras kalan karanfilli tarçın şerbetini badem ile zenginleştirebilirsiniz.
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştıran elma, tatlı ve içeceklerin içinde en çok kullanılan meyvelerden biridir. Yeşil elma, tarçın ve su ile hazırlanan elma şerbetini, cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Yaz kış demeden sofranızdan eksik edemeyeceğiniz portakal şerbeti, bayramın en sevilen lezzetlerinden biridir. Hazırladığınız şerbeti hem ana yemeklerin, hem de tatlıların yanında ikram edebilirsiniz.
Ana malzemeleri demirhindi, bal ve su olan demirhindi şerbeti, bayramda sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorisi olacak. İçeriğinde bol miktarda A, C ve E vitamini barındıran demirhindi şerbetini, et ve sebze yemeklerinin yanında ikram edebilirsiniz.
Bayram sofralarının serinletici lezzeti olarak bilinen tükenmez içeceği, elma, muşmula, armut, nar, ayva gibi yaz aylarının en taze meyveleri ile hazırlanır. Tükenmez içeceği eksildikçe üzerine su katılarak arttırılabilir.
Bolu mutfağıyla özdeşleşen karavu şerbeti, kızılcık ve limon ile hazırlanır. Kiren ismiyle de bilinen bu şerbet, taze nane yapraklarıyla daha ferah bir hale getirilir.
Faydaları saymakla bitmeyen kuşburnunu, bu kez şerbet yapımında kullandık. Bayramlarda, kalabalık sofralarda ve misafir ağırlarken sunabileceğiniz kuşburnu şerbetini, limon dilimleri ile zenginleştirebilirsiniz.
Kırmızı erik ile hazırlanan erik şerbeti, karanfil, tarçın, su ve şeker ile hazırlanır. Kolayca hazırlanan şerbet oldukça lezzetli, bayramda misafirlere servis edebilirsiniz.
Mevsiminde hazırlayacağınız şeftali şerbeti limon ve karanfil ile lezzetlendirilir. Damak tadınıza göre farklı lezzetler ekleyebilirsiniz.
Sadece üç malzeme ile hazırlanan nar şerbetini damak tadınıza göre lezzetlendirebilirsiniz.
Limon şerbeti, kendine has tadı ve aroması ile oldukça lezzetli bir şerbet. Limonata yerine tercih edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;