Kereviz Suyu Sağlıklı mı?

Kereviz sonbahar kış mevsimlerinde tezgahlarda yerini almaya başlar. Kereviz sapı ile kereviz suyu hazırlanabilir. Peki kereviz suyu içmek sağlıklı mı? Sizler için anlattık. İşte, kereviz suyu içmek sağlıklı mı:
Kereviz Suyu Sağlıklı mı?
23 Kasım 2022, 16:23

Kereviz suyu besin açısından zengindir ve onu içmek birçok sağlık yararı sağlayabilir. Araştırma az olmasına rağmen, bazı insanlar kanser, obezite, tiroid sorunları ve akne gibi durumları tedavi edebileceğini düşünüyor. Bu nedenle, hangi iddiaların şüpheli, hangilerinin bilim tarafından desteklendiğini merak edebilirsiniz. Bu makale, kereviz suyu hakkında besinleri, faydaları ve dezavantajları da dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şeyi anlatmaktadır.

Kereviz Suyunun Besin Değerleri

Bitki lifinin çoğu çıkarıldığı için kereviz suyu, kereviz saplarına göre porsiyon başına daha fazla besin içerir. Sadece 1 bardak (240 mL) kereviz suyu şunları sağlar:

-Kalori: 42.5

-Protein: 2 gram

-Karbonhidrat: 9.5 gram

-Şeker: 5 gram

-Kalsiyum: Günlük Değerin %8'i

Magnezyum: Günlük Değerin %7'si

Fosfor: Günlük Değerin %5'i

Potasyum: Günlük Değerin %14'ü

Sodyum: Günlük Değerin %9'u

A Vitamini: Günlük Değerin %7'si

C Vitamini: Günlük Değerin %16'sı

K Vitamini: Günlük Değerin %74'ü

Ayrıca çinko, bakır, folat, biyotin, diğer B vitaminleri ve çok sayıda antioksidan gibi diğer birçok besin açısından da zengindir.

Kereviz Sapı Suyu Nasıl Hazırlanır, Faydaları Nelerdir?

Kereviz Suyunun Sağlığa Faydaları

Kereviz suyu, sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde çeşitli faydalar sağlayabilir.

  1. Nemlendirici

Kereviz suyu çoğunlukla sudan oluşur ve sulu kalmanıza yardımcı olabilir. Sulu kalmanız vücudunuz için hayati önem taşır, ancak birçok insan günde yeterince su almaz. Uygun hidrasyon, kan basıncını, vücut ısısını, beyin fonksiyonunu, besin dağıtımını, atık atılımını ve böbrek sağlığını yönetmeye yardımcı olur.

  1. Düşük Şeker

Kereviz suyu şekerli içeceklerden daha sağlıklı bir seçenektir. Tek bir fincan (240 mL), yalnızca 5 gram doğal olarak oluşan şeker sağlar. Bu arada, soda, enerji içecekleri ve özel kahveler gibi şekerle tatlandırılmış içecekler, ABD diyetindeki ilave şekerin %50'sini oluşturur. Ne kadar içtiğinize bağlı olarak, bu içecekler günlük alımınıza kolayca 500 kalori ekleyebilir. Kereviz suyu gibi düşük şekerli içecekleri seçmek genel şeker ve kalori alımınızı azaltabilir.

  1. Anti-İnflamatuar Özellikler

Kereviz suyu, enflamasyonu azaltabilen fitobesinler adı verilen bitki bileşiklerinde yüksektir. Bu bileşikler antioksidan görevi görür ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Oksidatif stres, vücudunuzda serbest radikaller adı verilen dengesiz moleküller biriktiğinde ortaya çıkar. Antioksidan açısından zengin diyetler, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve bazı kanserler dahil olmak üzere daha düşük kronik rahatsızlık oranlarıyla bağlantılıdır. Ayrıca cilt sağlığını iyileştirebilir.

Kereviz Suyu Bağırsağa Yardımcı Olabilir Mi?

Kereviz suyu bağırsağı çeşitli şekillerde etkileyebilir.

  1. Yararlı Bitki Bileşikleri İçerir

Kereviz suyu, bağırsaklarınızdaki iltihaplanmayı azalttığı düşünülen iki bitki bileşiği olan luteolin ve pirolokinolin kinon (PQQ) içerir. Luteolin ayrıca brokoli, biber ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzede bulunur. PQQ açısından zengin diğer yiyecekler arasında yeşil çay, papaya ve tofu bulunur. Yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelerde yapılan 12 haftalık bir çalışma, probiyotikle fermente edilmiş kereviz suyu alan farelerin daha sağlıklı bir bağırsak bakterisine sahip olduğunu buldu. Bununla birlikte, fermente kereviz suyu, bağırsak sağlığına uygun bakterilerle aşılandığı için taze yapılmış meyve suyundan farklıdır. Fermente veya taze, kereviz suyunda bulunan luteolin, PQQ veya diğer bileşiklerin bağırsağı nasıl etkileyebileceğini belirlemek için yeterli kanıt yoktur. Nihayetinde, kesin sonuçlara varmadan önce insanları içeren araştırmalara ihtiyaç vardır.

  1. Süzülmemiş Meyve Suyu Lif Sağlar

İçtiğiniz kereviz suyunun nasıl yapıldığını düşünmeye değer. Genellikle lif süzülür. Lif sağlıklı bir bağırsağın anahtarı olduğundan, süzülmüş meyve suyu sindirim sağlığınız için daha az faydalıdır.Bu nedenle, bağırsak sağlığına en fazla faydayı sağlamak için suyunuzu süzmemek en iyisi olabilir.


Herkes İçin İdeal Değil!

Ne yazık ki, hassas bağırsak sendromu (IBS) olanlar gibi hassas sindirim sistemine sahip bazı kişiler kereviz suyuna tolerans göstermeyebilir. Bunun nedeni, FODMAP'ler olarak da bilinen yüksek fermente edilebilir nişasta içeriğidir. Bunlar sindirildiğinde şişkinliğe ve rahatsızlığa neden olabilir.  Kereviz suyu içtikten sonra sindirimle ilgili yan etkiler yaşarsanız, bundan kaçınmak en iyisidir. Belirtilerinizin arkasında IBS gibi bir sindirim sorunu olup olmadığını araştırmak için bir sağlık uzmanına danışmayı düşünebilirsiniz.

Dezavantajları

Kereviz suyu besleyici olabilse de, dikkate alınması gereken bir avuç olumsuzluk taşır.

  1. Sodyum İçerir

Bir bardak (240 mL) kereviz suyu yaklaşık 215 mg sodyum içerir. Sağlıklı yetişkinlerin çoğu günlük sodyum alımını 2.300 mg'dan fazla olmayacak şekilde sınırlamalıdır. Bir veya iki bardak kereviz suyu bu toplama önemli ölçüde katkıda bulunabilir, bu nedenle akılda tutulması gerekir. Bu, özellikle her gün bol miktarda meyve suyu öneren kereviz suyu diyetini uygulamayı düşünüyorsanız geçerlidir. Özellikle, tuzu kısıtlı diyet uygulayan kişiler kereviz suyundan kaçınmak veya en azından sınırlamak isteyebilirler.

  1. Düşük Lif

Çoğu kereviz suyu, lifini çıkarmak için süzülür. Süzme fincan başına (240 mL) daha fazla vitaminle sonuçlanabilse de, lif sizi tok tutmaya yardımcı olan sağlıklı bir besindir. Onsuz vücudunuz suyu hızla sindirir ve bu da içtikten hemen sonra acıkmanıza neden olabilir. Besleyici, lif açısından zengin bir kahvaltıyı kereviz suyuyla değiştirmek sizi aç bırakabilir ve günün ilerleyen saatlerinde daha fazla kalori almanıza neden olabilir. Ek olarak, lif, kilo kontrolü, bağırsak sağlığı ve düşük kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi birçok sağlık yararı ile ilişkilidir. Lif alımınızı artırmak istiyorsanız, taze kereviz çubuklarını da tercih edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kereviz nasıl hasat edilir?
  2. Kereviz sapı suyu nasıl hazırlanır?
  3. Kereviz hangi mevsimde yetişir?
  4. Kereviz nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo