Kek, meyveli, kuruyemişli ve kakaolu çeşitleriyle çay saatlerinin vazgeçilmez atıştırmalıklarından biridir. Ancak kek yaparken, yumuşacık olmasına ve kabarmasına çok dikkat etmeniz gerekir. Eğer yapım aşamasında bazı püf noktalarına dikkat etmezseniz, kekiniz pişerken sönmeye başlayacak ve kabarıklığını yitirecektir. Tam da bu yüzden, kekin sönmesini engellemek için bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.
Kek pişirmenin en önemli adımı, tarife başlamadan önce fırını belirtilen sıcaklıkta ısıtmaktır. Soğuk bir fırında kek pişirmek hem daha uzun pişmesine, hem de kabarıklığını kaybetmesine yol açabilir. Bu yüzden ön ısıtma yapmanız son derece önemlidir.
Kek yapımında kullanacağınız malzemeleri yarım saat önceden çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Özellikle süt, yumurta, sıvıyağ gibi malzemelerin soğuk bir şekilde kullanılması, kekin sönmesine yol açar.
Keki pişirirken, son aşamalarda içinin pişip pişmediğine bakmanız gerekir. Ancak içerisine doğrudan çatal veya bıçak saplamak hava akışı nedeniyle kekin sönmesine yol açabilir. Bu yüzden kürdan testi uygulamanız daha doğru olacaktır. Ayrıca kekin pişip pişmemesine fırın camından bakın ve kapağı sık sık açmayın.
Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarmak, ısı değişimine yol açar. Bu da kısa sürede sönmesine neden olabilir. Bunun yerine keki fırından almadan önce hafifçe fırın kapağını aralayın. Isı yavaş yavaş azalmaya başladığında kekinizi çıkararak oda sıcaklığında dinlendirin. En az 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;