Kefir mayası, kefir tanelerinden oluşur. Buğday tanesi büyüklüğünde olan bu taneler, beyaz veya sarı renktedir. Kefir mayasının keçi veya koyun sütüyle birleştirilmesi halinde, kefir içeceği yapılır. Mayalanma esnasında, taneciklerin içindeki karbondioksit meydana çıkar. Kefirin köpüklü olmasının sebebi de budur. Kefir mayasının suda erime özelliği bulunmamaktadır. Hem kuru, hem de yaş olacak şekilde kefir mayasının iki çeşidi vardır.
Kefir Mayası Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Kefir mayasını saklamak için kullanabileceğiniz ilk yöntem, buzdolabıdır.
- Kefiri, kap içinde bulunan süte ekleyip hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
- Kefir mayasını buzdolabında saklama süresi, maksimum 10 gündür. Çok tercih edilmeyen bir yöntemdir.
Kefir Mayası Buzlukta Nasıl Saklanır?
- Öncelikle mayayı temiz suyla yıkayın ve bir havluya koyun.
- Ardından mayayı, derin dondurucuya yerleştirin.
- Kefir mayasını dondurucuda en fazla 2 ay saklayabilirsiniz.
Kefir Mayasını Kurutarak Saklama Yöntemi
- Kefir mayasını içme suyu ile yıkayın.
- Ardından temiz bir havlu üzerine alın.
- Havalandırmanın iyi olduğu bir alanda, rengi sararıncaya kadar kurutun.
- 2-5 gün içinde tamamen kuruyan kefir mayasını, hava almayacak şekilde cam kavanoza koyun.
- Kuruttuğunuz kefir mayasını buzdolabında 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kefir Mayası Bozulur Mu?
- Kefir mayası, yukarıda belirttiğimiz süreleri geçtiğinde bozulur.
- Maya, eğer temiz ekipmanla kullanılmazsa bozulur.
- Kullanacağınız çiğ sütü kaynatmazsanız, içindeki zararlı mikroorganizmalar mayayı bozabilir.
- Kefir tanelerine el ile temas edilmesi halinde maya bozulabilir.
Kefir Mayasının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
- Kefir mayası bozulduğunda, kötü bir koku yayar.
- Anormal görünüm, yüksek oranda yapışkanlık, koyu sarı renk, tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi ve kötü tat kefir mayasının bozulduğuna işarettir.
Şunlara da göz atın;
- Kefirin faydaları nelerdir?
- Kefirli tarifler
- Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
- Diyette kefir içilir mi?
- Kefir en fazla ne kadar tüketilmeli?