Taze karalahana yeşillikleri, genellikle yapraklı, dünyevi ve diğerlerinden daha dayanıklı sebzeler içeren, daha yaygın olarak hardal ailesi olarak bilinen Brassica oleracea ailesinin bir üyesidir. Karalahana yeşillikleri toprağa daha yakın büyüdüğü için potansiyel olarak daha fazla kum, böcek ve kir barındırabilirler. Taze karalahanayı yıkamak, sebzenizden en iyi tadı almak ve onu güvenli bir şekilde tüketmek için önemli bir adımdır.
Karalahana yıkama işlemine başlamanın en kolay yollarından biri, yaprakları yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca soğuk suda iyice ıslatmaktır. Bu, yapraklara yapışan kirleri gevşetecek ve saklanabilecek böcekleri ortadan kaldıracaktır. Yapraklarınızı ıslattıktan sonra, kara lahanaların gerçekten temiz olduğundan emin olmak ve düzgün bir şekilde incelemek için her birine akan su altında ilave bir durulama yapacaksınız. Ayrıca yabancı maddeleri daha da gidermek için soğuk suya tuz veya sirke de ekleyebilirsiniz. Her ikisinden de bir çorba kaşığı bitkideki bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır. Yapraklarınız ıslatılıp durulandıktan sonra kağıt havluyla hafifçe kurulayın. Daha sonra karalahana pişirmeye başlamadan önce alttaki sert, yenmesi zor kısmı kesin.
Onlarla yemek pişirmeye hazır olana kadar karalahana yeşilliklerini yıkamak için beklemek en iyi uygulamadır. Daha önce yıkarsanız aşırı nem, çabuk bozulmalarına neden olabilir. Karalahananızı eve getirdiğinizde, yıkanmamış yapraklarını hafifçe nemlendirilmiş kağıt havlularda saklayın ve kullanıma hazır olana kadar kilitli bir torbaya koyun. Yeşilliklerinizi yıkadıktan sonra, soğutulmuş kara lahanalarınızı bir hafta içinde kullanmayı hedeflemelisiniz.
Daha uzun süre saklamak için karalahana yeşilliklerini de dondurabilirsiniz. Dondurulmuş karalahanayı saklamak istiyorsanız öncelikle haşlamanız gerekir. Haşlama, bir sebzeyi birkaç dakika hızlı bir şekilde pişirmek ve ardından pişirmeyi durdurmak için hemen buzlu suya koymak anlamına gelir. Bu, dondurulmuş yakalarınızı kullandığınızda size en iyi dokuyu ve ürünü verecektir. Haşlamadan sonra, karalahanalarınızı kilitli bir torbaya koyup dondurucuda saklamadan önce tamamen soğumasını bekleyin. Dondurulmuş lahana yeşillikleri bir yıla kadar kullanılabilir.
Şunlara da göz atın;